I morgen går fristen ut

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: I morgen går fristen ut for å søke Porsgrunn kommune om tilskudd til kommunale gebyrer og eiendomsskatt. Så langt har kommunen kun fått 34 søknader.

DEL

I slutten av mars kom de kommunale avgiftene dalende ned i postkassene. Mange fikk sjokk over størrelsen på regningen og telefonlinjene glødet på Servicekontoret i Porsgrunn.

– Bystyret har vedtatt å øke eiendomsskatten, og resultatet ser en nå på regningen. Gjennomsnittlig innebærer økningen 1800 kroner i året per bolig, forklarte rådmann Per Wold til TA i slutten av mars.

Virksomhetsleder for serviceavdelingen, Stian Stiansen, kunne fortelle om særdeles hektiske dager på sentralbordet de første dagene etter regningen var havnet i folks postkasser.

HÅPER PÅ FLERE

Det er altså fullt mulig å søke om tilskudd til de kommunale gebyrene og eiendomsskatten. Men det er visse kriterier som må oppfylles for å få søknaden godkjent. Enslige søkere må ikke overstige en samlet bruttoinntekt for 2014 på 220 000 kroner. For ektepar eller andre er summen 300 000 kroner. Dette er en betraktelig økning sett i forhold til 2013. Da var summen for enslige på 192 963 kroner, mens den for andre og ektepar var på 229 586 kroner.

I 2013 var det kun 31 søkere, mens det så langt i år er 34 søkere. Konsulent Vibeke Nedrebø ved Porsgrunn kommunen legger ikke skjul på at hun håper det kommer flere søknader før fristen går ut.

– Jeg hadde håpet på flere søknader, men erfaring vet jeg at det dukker opp mange mot slutten av fristen, sier Nedrebø.

VENTER EN UKE

Med en godkjent søknad kan søkere få tilskudd som gir inntil 50 prosent reduksjon av eiendomsskatten og/eller inntil 50 prosent reduksjon av vann, kloakk samt renovasjonsavgift.

Eiendomsskatten har økt fra 3,6 til 5,6 promille og gjennomsnittsøkningen på de kommunale avgiftene er 1800 kroner, men mange har fått en langt høyere økning enn som så.

– De som har store eiendommer med høyere verdi får også en større regning, påpekte Per Wold til TA den 28. mars

SVAR I JUNI

Nedrebø er skråsikker på at det er adskillig flere der ute som kommunen kunne nådd.

– Men vi venter en ukes tid etter at fristen har gått ut, før vi setter i gang med å jobbe med de innkomne søknadene, forteller Nedrebø som regner med at man vil sende ut svar i løpet av juni måned.

– Får alle som søker gjennomslag?

– De som oppfyller kriteriene får godkjent søknaden, sier hun og legger til at i 2014 var det 12 som fikk avslag.

– Vi har aldri gitt så mange avslag som vi gjorde i fjor, forteller Nedrebø som har hatt jobben med å behandle disse søknadene siden 2004.

– I 2004 var det kun 29 søkere, aller flest var det i 2008. Da var det 40 søknader.

Artikkeltags