Trues av useriøse byggefirmaer

TROLIG AVVIKLE: Trond Langedok i Notodden Flis og Mur AS sier han trolig må avvikle som konsekvens av konkurransen fra de sjuskete aktørene i bransjen.

TROLIG AVVIKLE: Trond Langedok i Notodden Flis og Mur AS sier han trolig må avvikle som konsekvens av konkurransen fra de sjuskete aktørene i bransjen. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

NOTODDEN: Daglig leder Trond Langedok i Notodden Flis og Mur AS, tror han må avvikle driften i løpet av året som konsekvens av de mange useriøse aktørene i bygge- og anleggsbransjen.

DEL

Hans familiedrevne selskap hadde sin storhetstid fram til 2011/2012. I perioden 2007 til 2010 jobbet ni mann i bedriften, omsetningen bikket mot 15 millioner kroner og bunnlinjen var tilfredsstillende. Så ble byggebransjen oversvømmet av useriøse norske og utenlandske aktører. Omsetningen i Notodden Flis og mur AS stupte til 10,6 millioner kroner i 2013 med nullresultat. Fjoråret ble ikke bedre.I dag er bare to litauere ansatt, en får snart oppsigelse og før jul er det sannsynligvis slutt.

Elendig betalt

– Jeg driver seriøst og har alle papirer i orden. Mine arbeidere tjener 190 kroner timen, har ID-kort og skatter etter norsk lovverk. Hvordan kan jeg konkurrere med de sjuskete konkurrentene, spør han.

Ved et par anledninger har Langedok leid inn utenlandsk arbeidskraft gjennom bemanningsbyråer. Da betaler jeg 220–240 kroner timen. Bare det forteller at arbeiderne er elendig betalt etter at formidlingsagentene har fått sitt.

Skatt og tilsyn

De utenlandske bygningsarbeiderne omgås hverandre privat. Den samme historien går stort sett igjen og igjen. Litauerne som jobber ved Notodden Flis og Mur kan fortelle at deres kolleger i mange andre bedrifter ofte tjener bare 40–60 kroner timen, ikke 170 kroner som de er innøvd til å si. Det kan være et bedre alternativ enn å være hjemme i Litauen, men for Langedoks menn er dette forstemmende. De tør ikke si noe til myndighetene i frykt for å få ett balltre i hodet av sine landsmenn eller deres arbeidsgiver.

Fortviler

– Jeg fortviler over skatteetaten som ikke er langt mer pågående. Hvilke maktmidler har Arbeidstilsynet og hva gjør de. Folk fra disse etatene burde hele tiden være på farten og bevege seg ut i virkeligheten. Den er ikke pen, sier Langedok. Han roser Fellesforbundet Telemarks stadige kontroller og synes det er flott media fokuserer på forholdene.

– Myndighetene får jo nesten sakene servert på et fat. Følger de opp det som avdekkes. Det burde være enkelt å sjekke ut timelønn og skatteinnbetaling, sier Langedok.

Han mener Notodden kommune burde ha en registreringsordning over dem som søker om byggetillatelse eller rehabilitering og at enhver tillatelse bare gis dersom aktøren er seriøs.

Mister oppdrag

Ordrebøkene hos Notodden Flis og Mur bAS er nesten tomme. Det er som konsekvens av at de store entreprenørene mister store og små jobber til bakgårdskattene.

– Vi jobber stort sett som underleverandør mot de store firmaene. Mister de oppdrag så rammer det også oss. I Oslo er det bare igjen ett eneste norskregistrert murfirma.

Artikkeltags