Brusteinsballet er startskuddet for Porsgrunn internasjonale teaterfestival (PIT), og det blir et show «mange rosiner i pølsa», skal vi tro festivalleder Trond Hannemyr og kollegaene Anette Röde Hagnell og Hans Petter Eliassen.

Årets festival er én dag lenger enn fjorårets, teller 39 forestillinger, utenom gateprogrammet, og har et budsjett på 4,5 millioner kroner. 140 frivillige er med å dra lasset på det som har vært en årlig teaterfest siden 1995. Erfaringene er mange etter 20 år med teaterfestival, og nå forventer publikum et storslått brusteinsball på rådhusplassen, men slik har det ikke alltid vært.

– Første gang var vi 50 stykker her. Porsgrunnsklubben den yngre og mora mi, flirer Trond Hannemyr, som regner med at 5000 kommer til ball i år. 

Fra scenen blir det to timer med lokal og internasjonal musikk, etterfulgt av opptog fra minneparken med franske Cie Trance Express, det blir underholdning fra lufta, og et jubileumsfyrverkeri. Legendariske Leo Bassi skal lede showet, mens Knut Olav Åmås åpner gratisfesten, som varer fra klokka 20 til midnatt.