Gå til sidens hovedinnhold

Ny rockefest på byens tak

Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Artistene er klare. Det samme er festivalsjefen og hans folk. – Med bra vær og masse gode venner, da blir det fest, sier Thomas Westgård.

Bak Brekkerock står en vennegjeng, og de fleste av dem har vært med siden dag én, ifølge primus motor Thomas Westgård. Lørdag er det duket for den niende utgaven av musikkfesten som i fjor trakk rundt 700 besøkende til byens tak.

Brekkeparken kafé med daglig leder Bendik Andreassen i spissen sørger for servering og mat til artistene. Resten pleier også å gå som smurt.

– Lys og lyd er bestilt. Vi kommer bare med bandene. Dette er plankekjøring. Det enkle er ofte det beste, smiler Brekkerockgeneralen.

Avansert vennefest

Årets festival er en videreføring av det de har gjort tidligere. Det betyr at unge, lokale talenter får plass tidlig i programmet. Ungdomsbandet Cosmic Colors, H & K band med Ole Kristian Larsen og Audun Lunde, det nye bandet Satatan med Idar Gjone og hans venner, samt Groundless med Henrik Classon i tet varmer opp for hovedbandet Thulsa Doom of Norway.

Brekkerock startet opprinnelig som en fest for venner og venners venner av en gjeng som syntes det var for få rockekonserter i byen. Dagens versjon er en litt mer avansert utgave av den opprinnelige ideen. – Jazzen har sine ting, og vi har en festival som 1001 Watt i byen, men vi savnet noe midt på treet, forteller Thomas Westgård. Brekkerocks profil ligger nærmere opp til Lundetangen pub sin booking, mener han.

Vil ikke søke tilskudd

Til daglig driver han et rørleggerfirma. Thomas får utløp for musikkinteressen gjennom festivalen som drives på dugnad. Minifestivalen har aldri søkt om ei krone i offentlig tilskudd, men lokale sponsorer stiller villig opp. Festivalsjefen har opplevd at folk har spurt hvorfor han ikke har bedt dem om sponsorpenger for lenge siden.

– Vi er veldig avhengig av sponsorene våre. Det er på grunn av dem at vi klarer å holde en såpass lav inngangspris.

De første fire årene kostet det en hundrelapp å komme inn. Nå er de oppe i 300 kroner, men uten sponsorbidrag ville det fort kostet opp mot 500 kroner billetten: – Hver eneste gjest er sponset av lokalt næringsliv med 200 kroner, hevder Thomas.

Øving hos mor

Et eventuelt overskudd pløyes inn i et fond som unge, lovende band kan søke fra. Porsgrunnsbandet Korrupte konger, nå Panzergeil, fikk penger derfra i fjor. Også de aller yngste er tatt med i regningen. Tidlig på kvelden går det an å ta med barna, og det fremtidige rockpublikummet loves gratis is så lenge lageret rekker lørdag. Også musikerne ser ut til å trives i parken. Kanskje er det tapasen til Bendik sin skyld?

– Vi er overrasket over hvor ryddige og ordentlige musikerne er. Vi har møtt utrolig mange ålreite artister, sier Thomas.

Nykker har det vært lite av. El Doom and The Born Electric trengte å øve før en opptreden, og fikk låne husnøklene til Thomas' mor. Hun pleier å sitte i døra og selge billetter, og stua var ledig. Ett år det regnet gikk strømmen på scenen. Lyset kom ikke tilbake, men bandet Yoga Fire fikk strøm på gitarene og spilte ufortrødent videre.