Glitrende start på førjulstiden

Lys: Julenissene delte ut pakker, korpset spilte og treet ble tent, før det var klart for den tradisjonelle gangen rundt treet. foto: Christine nevervik

Lys: Julenissene delte ut pakker, korpset spilte og treet ble tent, før det var klart for den tradisjonelle gangen rundt treet. foto: Christine nevervik

Artikkelen er over 3 år gammel

SKIEN: Med åpne hus og stuer og 4000 gjester, ble det en stemningsfull start på advent i Brekkeparken søndag.

DEL

Små nisser som deler ut pepperkaker, hester med ringlende seletøy, boder med julenek og en stemningsfull duft av gløgg. Det meste var på plass da Brekkeparken åpnet dørene for det årlige julemarkedet søndag.

Håndplukket

En av ingrediensene som må være til stede på et godt julemarked, er muligheten til å kjøpe god mat. Og det skal gjerne være hjemmelagde og lokale spesialiteter.

Rett før helgen lanserte folkene bak restauranten på Langøya Hovedgård sin egen linje med produkter, kalt «Håndplukka». Og søndag var Tom Erik Økland, Vigdis Kjørholt og Tone Barhellestøl på plass på julemarkedet for å by fram de smakfulle spesialitetene.

– Det var to grunner til at vi ville gjøre dette. Det første er at folk har uttrykt at de gjerne vil kjøpe det som de har fått servert på restauranten. Og så står restauranten tom store deler av året, og det er jo egentlig litt bortkastet. Nå få vi mer liv i lokalene, sier Tom Erik Økland.

Foreløpig er sju ulike produkter lansert, fra rødbete med stjerneanis til mjødurtsirup, og flere skal det bli.

– Målet er også at varene skal variere litt med sesongene, så folk ikke får det samme hele tiden, sier Økland.

I år som i fjor var det rundt 4000 mennesker som besøkte julemarkedet. Og mange folk spiser mye mat, noe som førte til at mange av matbodene gikk helt tomme etter hvert.

– Jeg skulle ha tatt med mer. Spørs om jeg ikke kommer til å få høre det fra kona.

I boden til Tom Roligheten var det helt tomt allerede i tretida.

Den smakfulle eplemosten fra Prestholt Søteplehågå i Sauherad forsvant uvanlig fort, omtrent 100 liter ble solgt på fire timer.

– Det har vært veldig bra i dag. Godt med folk. Og trivelige folk, smiler mannen med den gode eplemosten.

Omvisning

Julemarkedet i parken fortsetter å vokse. Dette året hadde en større del av parken blitt tatt i bruk, i tillegg til museet hadde satset enda mer på omvisninger.

Det var populært å bli med Julebukken på en innholdsrik vandring gjennom to hundre år med julefeiring. Turen ble lagt innom flere av de gamle stuene, der «beboerne» var travelt opptatt med forberedelsene til den store høytiden.

Og skulle man være interessert i hvordan midtvinter ble feiret i førkristen tid, satt Inger Merethe Johnsen i årestua og fortalte historier om midtvintersblot, vetter, tusser og mørke krefter. For det var helt klart ingen spøk å feire jul i gamle dager. Mange la også turen innom hovedhuset, der det var mulig å gå inn og kikke i de flotte stuene, vakkert pyntet til jul.

Etter hvert som sola gikk ned og mørket kom snikende, var tiden kommet for å samle seg på plassen foran huset.

Og med julenisser, musikk og diktlesning ble juletreet endelig tent.

Og plutselig var det ikke så lenge til jul likevel. Førjulstiden er herved åpnet.

Artikkeltags