Gå til sidens hovedinnhold

Nå kan presteboligen bli din

Artikkelen er over 6 år gammel

BREVIK: Porsgrunn kommune kvitter seg med eiendommer. I dag ble den ærverdige presteboligen i Brevik lagt ut på markedet.

Prisantydning er satt til 4,2 millioner kroner.

PD omtalte for en stund tilbake at eiendommen skulle legges ut for salg. Det har vekket flere interesserte, allerede før den har vært å finne i boligannonsene.

- Jeg har hatt 4-5 stykker på privatvisning allerede, og responsen har vært veldig god. Jeg har tro på en godt besøkt visning torsdag etter påsken og at den vil bli omsatt ganske fort, sier eiendomsmegler Trond-Are Busk i Privatmegleren.

- Å bo på øya er populært. Dette er jo også en historisk bolig, påpeker han.

4, 2 millioner kroner høres kanskje lite ut for en over 200 kvadratmeter stor bolig på øya. To parkeringsplasser og uthus hører også med.

Busk påpeker likevel at det er en gammel bolig og at det er ”litt å gjøre der”.

- Det er et kjøkken, to bad og et toalettrom som nok nye eiere mest sannsynlig  vil pusse opp. Men det er en bolig som er godt vedlikeholdt generelt sett, sier han. Bl.a. er taket byttet i 2012.

”FOR FINTFOLK”

Brevik historielag har bidratt med boligens historikk i forbindelse med salget.

Det er noe uvisst når bygningen først ble oppført, men de har funnet dokumentasjon helt tilbake til 1839. Antageligvis er likevel boligen eldre enn som så. Presteboligen er også kjent som Rindegården og Münstergården.

I 1916 blir eiendommen solgt til postekspeditør Eilert Rinde for 12. 000,-. Rinde var en meget aktiv lokalpolitiker i byen og gjorde seg derfor godt bemerket. Da Rinde døde var ønsket at huset skulle bli til et museum og ble gitt til Porsgrunn Kommune, men Porsgrunn kommune gjorde om huset til utleiebolig til kommunale funksjonærer og statlige embetsmenn.

- Huset har før det blant annet hyret tjenestepiker og gutter med egen kjøkkeninngang på baksiden, og huset bærer preg av gammel tid med ”ekte” potetkjeller, så det er ingen tvil om at det var "fintfolk" som bodde her med god råd, skriver historielaget.

Trelasthandler, sakfører, vegbestyrer, telegrafbestyrer og politimester er blant de tidligere beboerne.