Sparer 11 000 i året på historisk lav rente

STOLER PÅ BANKEN: – Jeg har ikke tid til å følge med på renta, sier Tomas Løver (29). 
FOTO: Kurt André Høyessen

STOLER PÅ BANKEN: – Jeg har ikke tid til å følge med på renta, sier Tomas Løver (29). FOTO: Kurt André Høyessen

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Tomas Løver (29) og andre med boliglån kan juble over rekordlave renter.

DEL

Renteendringene som ble ­varslet i januar trer i kraft nå, skriver Vestviken 24.

Har du for eksempel et lån på to millioner kroner i Andebu Sparebank, ­betaler du 15.000 kroner mindre i renter per år, sammenlignet med for ni ­måneder siden. Etter skatt vil det si at du har 10.950 kroner ekstra å rutte med.

Rådet fra fagansvarlig for sparing, Torild S. Larsen i ­Andebu Sparebank, er å legge seg merke til renteendringene og sette av pengene til sparing.

– For mange kunder er det slik at man bruker det man har til rådighet. Derfor er det lurt å sette et fast trekk fra kontoen, som tilsvarer rentenedgangen (gjerne mer), til sparing. Og gjør det med én gang, før du venner deg til et høyere forbruk, sier hun.

HAR IKKE MERKET STOR FORSKJELL

Nyetablerte Tomas Løver (29) har et boliglån på cirka 2,2 millioner kroner. I ­likhet med mange andre lånekunder bruker han det han har, og har ikke merket mye til at boliglånsrenta har sunket ytterligere i fjor og i år.

– Jeg har ikke tid til å følge med på renta. Jeg stoler på at de i banken er greie, så jeg er ikke så flink til å sjekke det jevnlig, sier han, og legger til:

– I fjor har vi hatt et bryllup, og jeg har tatt opp mer i lån for å pusse opp ­hjemme. Det beløpet som har blitt trukket mindre fra kontoen har i så fall gått til andre ting, sier han.

Han legger seg merke til økonomenes råd om å spare beløpet man tjener inn på lavere rente.

– Vi sparer allerede, men sparepengene går gjerne til ­oppussing eller ferie, sier ­Løver.

Du kan lese hele saken her.

BILLIGERE Å LÅNE

Bankene setter ned boliglånsrenta som følge av lavere ­styringsrente. Selv om det ikke bare er gode nyheter knyttet til at styringsrenta settes ned, gir det boliglåns­kundene lavere utgifter.

DNB varslet for eksempel kutt i boliglånsrenta med inntil 0,40 prosentpoeng i januar, for unge under 34 år og kunder i DNBs SAGA-program. For alle andre kunder ble kuttet på inntil 0,25 prosentpoeng. De nye prisene trer i disse dager i kraft for bankens eksisterende ­kunder.

Andebu Sparebank satte ned renta med 0,15 prosentpoeng i juni i fjor, 0,2 prosentpoeng i desember og ytterligere 0,4 prosentpoeng denne uka.

Handelsbanken varslet en ­generell renteendring på inntil 0,25 prosentpoeng, som fikk ­effekt i starten av mars.

Hvor mye billigere lånet ditt blir ­avhenger selvsagt av hvilken renteavtale du i utgangspunktet hadde banken din. Og mens personer med ­boliglån kan juble over rekordlave renter, taper folk med mye penger på bok, da innskuddsrentene settes ned parallelt med utlånsrentene.

FLERE SPARETIPS

Larsen påpeker at når renten går ned eller lønnen øker er det smart å innføre sparing. Da kan du spare uten å redusere forbruket. Og har du allerede en spareavtale bør du vurdere å øke den.

Hun mener hver og en må vurdere hva som er best for seg, men ­generelt gir hun ­følgende råd:

*Har du stor gjeld i forhold til inntekt er det lurt å betale ned på gjeld ved å øke avdragene.

*Har du mindre gjeld, men et kortsiktig sparemål bør du ­spare på kapitalkonto.

*Du kan lese hele saken her.

*Har du mindre gjeld, men et langsiktig sparemål (f.eks. pensjon) bør du spare i fond.

*Har du mulighet til å spare i BSU, bør du prioritere det foran alt annet.

– Dette er generelle råd, men er det lenge siden du har hatt en gjennomgang av økonomien anbefaler vi at du tar et møte med din rådgiver for å få en helhetlig og god plan for økonomien din både for i dag og framtida. Særlig når det gjelder langsiktig sparing, er det viktig å vurdere individuelle forhold, som hvor mye trenger jeg ­ekstra til pensjon og hvilken risiko er jeg villig til å ta. Erfaringen vår her er at de aller fleste trenger hjelp for å komme i gang med sparing, sier Larsen.

Artikkeltags