Det er et fortvilet, ungt par på 21 og 25 år som møter TA på den idylliske gårdsplassen til Malmveien 70. Det gamle sveitserhuset fra 1924 ser tilsynelatende ok vedlikeholdt ut alderen tatt i betraktning. Det trodde de selv også, da de vant budrunden med et bud på 1, 9 millioner kroner.
INGEN TREER FEIL
Boligsalgsrapporten oppsummeres riktignok med at det er behov for oppgradering og vedlikehold på tak og kledning, at renner og beslag er slitt og bør skiftes, at det kommer noe vann inn kjeller ved mye nedbør og at døren i kjelleren har stor slitasje.
Samtidig bemerkes det at utvendige forhold er begrenset kontrollert på grunn av snø.
- Men det var ingen treerfeil i tilstandsrapporten. Det sto at det var vedlikeholdsbehov på huset, men ikke at det var et restaureringsobjekt. Det var det det burde det stått, mener Joakim.
HULL I TAKET
I tillegg til at taket lakk oppdaget de betydelige råteskader flere steder da de malte huset utvendig.
- Da gikk vi jo over hver millimeter, og da så vi også hvor mye råte det faktisk var på kledningen, og i en av bærebjelkene, forteller Joakim.
Ved å dunke på den ene ytterveggen, kan en høre råteskadene som følge av vann som har fulgt innsiden av veggen ned fra taket. Tapeten i den nyoppussede stua, viser også tydelig tegn på fuktskader.
I tilstandsrapporten heter det at eldre fuktmerker ble registrert på loft, men at ingen fuktverdier ble målt her nå. På grunn av alder og manglende isolasjon ble tilstandsgrad to satt. Tilstandsgrad to ble også satt på drenering i kjeller.
I rapporten vises det til at taket ser ut til å være tett, men at platene har slitasje. Videre står det at en løpende observasjon av taktekking bør utføres hver vår etter snøtining.
- Takplater bør fylle sin funksjon noen år frem i tid, oppsummeres det.
TØR IKKE VENTE LENGER
Det skulle imidlertid bare gå måneder. Et firma er nå bestilt til å ta jobben med å skifte taket.
- Vi tør ikke vente, så mye råte som det er der oppe. Enkelte steder er det også hull rett opp til loftet, sier Joakim.
Videre skal også kjelleren dreneres, og en av ytterveggene skiftes og kles om.
- Etter å ha hentet inn priser har jeg regnet meg frem til at det kommer det til å koste i hvert fall 700 000. Er det enda en vegg som må byttes nå, må vi selge huset igjen. Det har vi ikke råd til, erkjenner samboerparet.
- HAR INGEN SAK
Begge har forsonet seg med at de må ta regningen alene, og at de ikke har noen «sak» å gå videre med.
Det skal ikke være noe å hente gjennom eierskifteforsikringen. Dette på grunn av alderen på boligen, og det såkalte aldersfradraget.
- Vi har også vært i kontakt med advokat, men beskjeden derifra er også at vi ikke har noen sak. Det er forferdelig surt, sier Joakim.
ADVARER
Samboerparet ønsker derfor først og fremst og advare andre unge førstegangskjøpere til å gå i samme fella.
- Vi trodde vi var nøye, men vi var tydeligvis ikke nøye nok, erkjenner de.
- Det er tøft nok å komme inn på boligmarkedet for unge som det er. Heldigvis har banken vært imøtekommende, men det er jo vi som sitter med regninga, påpeker han.
- GJORT DET VI KAN
Daglig leder Jørn Eik Nilsen i Terra Eiendomsmegling sier de har gjort det de kan i rollen som mellomann mellom kjøper og selger.
- Vi hjelper kjøper med den dokumentasjon de eventuelt trenger for å henvende seg til eierskifteselskapet.
På generell basis understreker han også at boligsalgsrapporten blir utdelt til alle som er på visning, og at det lønner seg å gå detaljert igjennom den.
Fortvilet selger
PORSGRUNN: - Selvfølgelig synes også vi at det er fortvilende at det er blitt som det er blitt.
Det sier Kjell Glittum som sammen med kona solgte boligen i Malmveien 70.
Den tidligere huseieren har vært i kontakt med det unge samboerparet flere ganger i etterkant.
- Vi var jo veldig glad for at vi fikk noen herlige unge mennesker til å kjøpe huset. Dessverre er det lite vi kan gjøre, men vi føler på det. En tror jo at alt skal gå greit når en betaler noen for å ta seg av salget, sier Glittum.