- Og jeg som hadde tenkt å hogge det ned

PODET FØR 1800: Eierne av det minst 214 år gamle treet av sorten Trøkhals, som fortsatt bærer godt med frukt, er Else og Jørg Vaag på Valle i Bamble.

PODET FØR 1800: Eierne av det minst 214 år gamle treet av sorten Trøkhals, som fortsatt bærer godt med frukt, er Else og Jørg Vaag på Valle i Bamble. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

BAMBLE: Eplesorten Trøkhals var et mysterium for Norsk genressurssenter. Den er ikke engang omtalt i den siste offisielle eplesorttellingen fra 1946. – Og jeg som hadde tenkt å hogge ned treet, sier eieren.

DEL

Åsmund Asdal er oppvokst i Bamble og jobber med bevaring av gamle eplesorter i Norsk genressurssenter.

PÅ FOLKEMUNNE

– Trøkhals er en eplesort, som bare har vært kjent på folkemunne og i notater. Det finnes ikke eplebilder eller beskrivelser av sorten i noen vitenskapelig sammenheng. Jeg har den offisielle lista over eplesorter i Norge fra 1946. Der er heller ikke Trøkhals med. Jeg har søkt i Sverige og Danmark, men ikke funnet en sort med dette navnet, forklarer Asdal.

LEVER I BAMBLE

I en sak om gamle eplesorter i TA i romjula, etterlyste Asdal denne eplesorten.

– Den er et mysterium. Jeg vet ingenting om sorten fra før. Jeg ble bare mer og mer nysgjerrig på navnet og om den faktisk fortsatt fantes i hjemtraktene mine. Da var det veldig artig at jeg fikk en telefon fra Valle. Der hadde de en Trøkhals i hagen, sier Asdal.

Sist helg dro han derfor til Jørg og Else Vaag for å pode treet.

– Er du sikker på at det er Trøkhals?

– Jeg stoler på Vaag, som har høstet frukt fra den i over 50 år. De var for øvrig nokså sikre på at treet ble podet av den danske gartneren Brønsted. Han døde nokså nøyaktig i år 1800. Så treet er altså minst 214 år gammelt, forklarer eplekjenneren.

Hans Nielsen Brønstad var en av mange danske gartnere i Norge på 1700- og 1800-tallet.

– Podekvistene er lagt på kjølelager og nye trær blir forsøkt podet før påske, opplyser Asdal om det tålmodige arbeidet med bevaring av gamle sorter.

– VILLE HOGGE TREET

For Asdal kan det ta opptil fem år før han får se hvordan frukten ser ut på det sjeldne treet han har podet. Han vil derfor besøke eierne av epletreet til høsten for å se og smake Trøkhals.

– Trøkhals er nydelig epler, men de må ligge til jul. Vi hadde epler fra treet helt fram til slutten av februar, sier Jørg Vaag.

– Var du klar over at du hadde et så verdifullt tre i hagen?

– Nei, jeg ville hogge det ned, jeg. Det var planen, men så kom jeg over den saken i TA. Da ringte jeg til Asdal isteden. Nå må treet få lov til å leve, lover Vaag.

EPLEINTERESSE

Asdal erfarer at interessen for gamle eplesorter er økende.

– Da jeg la ut en artikkel på nettsidene til Skog og landskap om gamle eplesorter for et par år siden, endte temaet opp i over hundre avisartikler rundt i landet, oppsummerer Asdal.

Sist høst fikk han tilsendt over 70 eplesorter, som folk håpet at Norsk genressurssenter kunne bestemme sorten på.

Artikkeltags