Nye malingstyper

- Vi var ganske godt forberedt da maledirektivene kom,  sier direktør for forskning og utvikling hos Jotun, Bent Haflan.

- Vi var ganske godt forberedt da maledirektivene kom, sier direktør for forskning og utvikling hos Jotun, Bent Haflan. Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

Mange trodde 1.januar 2010 ville bli dommedag for all løsemiddelbasert maling. Det ble det ikke.

DEL

(Siste) Men nye direktiver fra EU satte likevel fart på produktutviklingen hos malingprodusentene, som ble tvunget til å være både kreative og mer miljøvennlige.

I 2004 la EU frem nye direktiver for innholdet i kjemiske produkter. Mengden VOC (se faktaramme) skulle gradvis reduseres fra en rekke produkter som selges i EU og EØS, deriblant maling. Direktivene skulle tre i kraft i to omganger, først med skjerpede krav i 2007, og med endelig skjerping i 2010.

– Vi var ganske godt forberedt da direktivene kom. Fra 1996 satt jeg selv i en europeisk faggruppe som jobbet frem et forslag til de grensene som skulle settes. De verdiene vi da kom frem til ligger veldig nært det som ble det endelige resultatet, så det ble ingen store overraskelser, sier direktør for forskning og utvikling hos Jotun, Bent Haflan.


Langsiktig arbeid

Men selv om arbeidet med tilpassing har pågått i lang tid, er det ingen hemmelighet at det til tider har vært krevende. Listen med tillatte verdier er helt spesifikk, og i noen produktkategorier har det vært vanskeligere enn i andre å redusere løsemidlene.

– Maling for tre og metall var for eksempel ekstra krevende. Kravet i 2007 ble satt til 400 g VOC per liter, og det var det helt uproblematisk å få til. Men 2010-kravet, som er på 300 g per liter, var langt vanskeligere, for da snakker vi ikke lenger om standard oljemaling, sier Haflan.


To veier å gå

For Jotun var det to veier å gå: gå over til vanntynnbare produkter eller å utvikle en ny type løsemiddelbasert bindemiddel. Produsenten valgte å gjøre begge deler.

– Bruk av vanntynnbare malinger er økende, og det er fint. Men mange ønsker fortsatt å benytte løsemiddelbaserte produkter, spesielt utendørs. Derfor utviklet vi en ny type løsemiddelholdige produkter som befinner seg innfenfor EUs krav. Det krevende var å få produkter som tørker godt og som har god værbestandighet selv om VOC er redusert, og dette har vi lykkes med, sier Haflan.

Denne saken er levert av Informasjonskontoret for farge og interiør

Artikkeltags