Kjøkkenet truer regnskogen

Selv om det selges kjøkken med regnskogtømmer, finnes det mange alternativer (som dette Ikea-kjøkkenet) som ikke truer regnskogen i det hele tatt.

Selv om det selges kjøkken med regnskogtømmer, finnes det mange alternativer (som dette Ikea-kjøkkenet) som ikke truer regnskogen i det hele tatt. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Norske kjøkkenbutikker, med Drømmekjøkkenet og Kvik i spissen, er regnskogverstinger. Leverandørene lover bot og bedring.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Det er Regnskogfondet som står bak «kåringen», og fondet viser til at landets kjøkkenbutikker fortsatt har et bredt utvalg av benkeplater laget av regnskogstømmer.

Hogst av regnskogstømmer er en av de viktigste årsakene til at regnskogen ødelegges.

– Rundt 15 prosent av de globale utslippene av klimagasser kommer fra avskoging, Regnskogfondets kampanjekoordinator Anja Lyngsmark.

– Derfor har Norge satt av store pengebeløp til beskyttelse av regnskog, men det er like viktig å ta opp kampen her hjemme.

Salgs- og markedssjef Einar Ingvaldsen i Drømmekjøkkenet bedyrer at forandringer allerede er på vei:

– Denne saken kommer dessverre i forkant av en satt prosess vedrørende regnskogsprodukter, som vi allerede har satt i gang, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Ingvaldsen forteller at Drømmekjøkkenet hadde et møte med sin underleverandør av benkeplater – DFI/Geisler – 20. oktober i år.

– I dette møtet ble besluttet at alle truede treslag skulle fjernes fra alt salgsmateriell som i dag benyttes i vårt forhandlernett, samt fra forhandlernes utstillinger, sier han.

Kjøkkenbenker

Regnskogfondet har i høst sjekket over 50 butikker over hele landet for å se hvilke som har produkter laget av truet regnskogtre.

– Drømmekjøkken og Kvik kåres til årets regnskogverstinger fordi de tilbyr et bredt utvalg av forskjellige typer regnskogstre, og i tillegg er de store på markedet, sier Lyngsmark.

Kjøkkenkjedene selger blant annet benkeplater laget av de afrikanske regnskogstresortene wenge, sipo (afrikansk mahogni) og iroko.

Tresortene er oppført på den internasjonale rødlista over truede og sårbare arter.

Disse trærne kommer fra regnskogen i Sentral-Afrika som er hjem for flere hundre millioner mennesker avhengige av skogens ressurser.

Skogen er også levested for gorillaer og sjimpanser, truede arter som lider når skogen hogges.

– Ingen av de store aktørene innen byggevarekjedene selger tropisk tømmer lenger. Verstingene i kjøkkenbransjen undergraver dette arbeidet. Drømmekjøkken, Kvik og resten av kjøkkenbransjen bør nå følge i de flinkes fotspor og kvitte seg med alt regnskogstømmeret umiddelbart, sier Anja Lyngsmark.

Ingen kjede

Einar Ingvaldsen reagerer på at Drømmekjøkkenets forhandlernett framstilles som en kjede av Regnskogsfondet.

– Vårt distribusjonsnett består av frie forhandlere, hvor noen av disse også har andre varemerker. Vi har med andre ord ikke 100 prosent råderett over disse. Men vi kan garantere at vi likevel gjør alt som står i vår makt for å stoppe salget av truede tresorter hos våre forhandlere, sier Ingvaldsen til ANB.

– For ordens skyld kan vi nevne at salget av tresortene kun står for to prosent av omsetningen hos forhandler, og mange av dem har allerede fjernet produktene etter forrige ukes presseoppslag.

Kvik kjøkken har ikke svart på ANBs henvendelse. (ANB)

Artikkeltags