Gå til sidens hovedinnhold

Dette klager de over i borettslagene: Kjenner du deg igjen?

Artikkelen er over 2 år gammel

Rjukan og Tinn boligbyggelag forteller at det er mer krangling blant naboer i sommer. – Kanskje det er varmen.

Det er populært å bo i borettslag, men naboklagene tikker inn. Rena Aadalen, nestleder ved Rjukan og Tinn boligbyggelag, forteller at de har fått inn flere klager denne sommeren enn de har gjort tidligere.

– Det pleier egentlig å være ganske stille om sommeren, men i år har vi fått inn flere klager enn vi pleier. Vi kan ikke si noe om grunnlaget, men har spekulert litt i om det kan være varmen som gjør at folk småkrangler mer, sier Aadalen.

«småkrangling»

Klager som går på støy, røyking, parkering eller at beboere ikke vasker oppgangen, er de aller vanligste.

– Det er stort sett sånne småting som folk irriterer seg over. Som at naboen parkerer her i stedet for der. Vi har ikke hatt noen alvorlige situasjoner hvor noen har måttet bli kastet ut så langt.

Aadalen opplyser om at klagene ikke blir loggført og at de ikke kan uttale seg om hvor mange de har fått inn hittil i år.

Skien boligbyggelag har over 250 borettslag. Marianne Hegna, administrerende direktør, hevder at de har mottatt tre klager i år og sju året før.


– Vi har ikke opplevd et økende antall klager verken i år eller i sommer. Det er stort sett gode miljøer. De aller fleste løser klagene som kommer innad i borettslagene, sier Hegna.

Forskjell på borettslagene

Arne og Esther Helgesen bor i svenskehusene på Gulset. Tidligere bodde de i en langblokk og de forteller at det er stor forskjell på borettslagene.


– Vi trives veldig godt. Vi har rolige og hensynsfulle naboer. Da vi bodde i langblokk derimot, det var helt grusomt. Folk bråkte og kom til alle døgnets tider. Om vi skulle vaske oppgangen på en mandag, var det ikke mulighet for å gjøre det på tirsdag. Det var rett og slett lite hensyn som ble tatt, forteller Helgesen.

Mener man må tåle litt

Paret har bodd i svenskehusene siden 1981.

– Det er jo et tegn på at vi trives godt, ler de.

– Jeg mener at om sommeren bør man tåle litt ekstra. Man skal jo tross alt få lov til å bo her selv om man skal ta hensyn til hverandre. Det må være lov til å ta seg en røyk i egen hage, eller at barna leker uten at man skal være redd for å få naboklager, sier Esther Helgesen.

Rare henvendelser

Ketil Lønne, styreleder i Klyve borettslag, forteller at det kommer en del rare henvendelser også.

– Jeg kan bekrefte at det kommer inn den del rare henvendelser i tillegg til de «vanlige» klagene. Men alt i alt så syntes jeg folk klager overraskende lite, med tanke på hvor mange som faktisk bor sammen, sier Lønne.

Dette klager de over

TA har kikket på noen klager fra borettslag rundt om i Telemark. Her er noen av klageemnene:

Råkjøring på parkeringsplass
Barn som bruker biler som fotballmål og uteområde som toalett
Bråker og slamrer med utemøbler og postkasser på fellesareal
Stått tett inntil og stirret inn gjennom leiligheters vinduer
Oppholder seg over 15 personer i samme leilighet
Stjeling av benker og planter fra fellesareal
Høy prat, kjefting og banking
Ringer på dører i 4–5 tiden på natta