Funksjonell pynt

Selv om de klassiske prismekronene holder stand, kommer nå lysekronene i mange varianter. Edel Stubberud beundrer dette kunstverket som viser en av årets trendretninger, nemlig bruken av metall.

Selv om de klassiske prismekronene holder stand, kommer nå lysekronene i mange varianter. Edel Stubberud beundrer dette kunstverket som viser en av årets trendretninger, nemlig bruken av metall. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Lamper skal ikke lenger bare lyssette hjemmet. De skal også dekorere rommet.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

[Sarpsborg Arbeiderblad] – Lamper er både pynt og har funksjon, sier belysningskonsulent Edel Stubberud.

For nå skal lamper synes. De skal dekorere.

– Du har jo den rene funksjonsbiten. Det er derfor vi har leselamper. Men så har du de lampene som er prikken over i-en, som komplimenterer interiøret, sier Stubberud til Sarpsborg Arbeiderblad.

Hun tar oss med på en vandring gjennom belysningsjungelen: Oransje takpendler, gule skrivebordslamper, rosa skjermer og grønne bordlamper.

For som ellers i interiørverdenen er farger også en del av årets trend.

– Det er mer farger nå enn det har vært, sier konsulenten.

– Grønt er veldig i skuddet. Både den mintgrønne pastellfargen og den sterke retrofargen (bildet).

Stubberud viser oss et eksempel på det sistnevnte. Bordlampen fra House Doctor tar umiddelbart tankene med på en vandring tilbake til 70-tallet. For store deler av årets trender på lampefronten henter inspirasjon fra fortiden.

– Du har det innovative for å se framover, samtidig som du ser tilbake til det retro og klassiske, forklarer Stubberud.

Lene Bjerres lampeskjermer er nok et eksempel på denne trenden.

– Stoffskjermer har kommet veldig tilbake. Vi har alt frastrenge, rene linjer, til tynnere silkeskjermer, til de gamle klassiske skjermene du kjenner fra bestemor, sier Stubberud.

Lampeskjermer er også en enkel måte å fornye hjemmet på.

– En lampeskjerm eller en pute er jo enkelt å bytte ut, sier hun.

Belysningskonsulenten synes imidlertid det er litt generasjonsavhengig når det gjelder hvem som kaster seg på den seneste trendbølgen.

– Men ser vi på den yngre garde har mange blitt bevisste på stil og design, sier hun.

Norsk design fra Northern Lighting er en hit blant mange.

– Oslo-lampa (bildet) er veldig populær. Der er det mer design og kanskje også merkevare som teller, sier belysningskonsulenten.

Hos Northern Lighting blir også påstanden om at en lampe ikke bare er en lyskilde underbygget. De har blant annet en finurlig liten ting der lyspære kombineres med stearinlys. Lampens utforming byr jammen på en plass å sette kaffekoppen også.

– Går designet på bekostning av funksjonen hos lampene?

– Noen kunder vil ha veldig godt lys, samtidig som lampen skal se sånn og sånn ut. Ser man etter en arbeidslampe for eksempel begrenser det seg noe hvordan den kan se ut, sier Stubberud.

Men med det store spekteret av alternativer, kan man få noen godt lysende kunstverk. Belysningskonsulenten tar oss med til lysekronen som har fått hedersplassen i butikken.

– Denne har rålekkert design, og mange lyskilder innvendig, sier hun.

Stubberud mener man ikke bør være redd for å kombinere nye produkter med det man allerede har i huset, selv om mange er redde for å blande stiler.

– Det er uvant for mange. De er redd det skal bli rotete og tenker at alt må være likt, sier hun.

Det er imidlertid historie.

– Tiden med den typiske standard spisestuelampen med en serie av lampetter i samme stil er forbi, sier Stubberud. (ANB)

Artikkeltags