Tar frokosten til fjells: – Du må ikke være sprek for å bli med

FROKOST: I mai kan du oppleve to forfattere her. På bildet er driver av Lifjellstua, Gunhild Grav og Margit Ims fra Bøker i Bø.

FROKOST: I mai kan du oppleve to forfattere her. På bildet er driver av Lifjellstua, Gunhild Grav og Margit Ims fra Bøker i Bø. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

BØ: Arrangørene tar med seg to forfattere og fyker til fjells under festivalen Bøker i Bø. Publikum blir servert frokost og opplesning i Lifjellstua, som igjen har blitt DNT-hytte.

DEL

– Vi spiller litt på filmklassikeren «Fjols til fjells», sier Ingebjørg Ørnulfsdatter Nordbø.

– Men det er ikke akkurat fjols som kommer, forsikrer Hilde Pedersen.

– Nei, det skal være sikkert, men det kan nok hende noen av de eldre publikummerne vil nikke gjenkjennende til filmreferansen, sier Nordbø. Lifjellstua serverer frokost på 750 høydemeter fra klokken 9.30 til 11. Lørdag 5. mai kommer Aina Villanger og Øyvind Rimbereid til Lifjell, der samtalen blir ledet av Arnfinn Åslund. Skienskvinnen Aina Villanger debuterte med diktboken «langsang: et flytens habitat» i 2012. Språket er hjemmesnekret og muntlig, med røtter i grenlandsområdet. «Baugeids bok» kom ut i fjor, og handler om benediktinerklosteret Gimsøy.

Klosteret på Klosterøya

 Klosteret lå på Klosterøya, ble grunnlagt mot midten av 1100-tallet, og var et av Norges første nonnekloster.

– Deler av boken er veldig humoristisk. Jeg ble så begeistret at jeg begynte å lese høyt for mannen min, sier Nordbø og humrer.

 Øyvind Rimbereids bok, «Lovene», kom ut i 2015 og ble kalt et mesterverk. Stavangermannen er cand.philol. med hovedfag i nordisk språk og litteratur fra Universitetet i Bergen, og var i mange år undervisningsleder ved Skrivekunstakademiet i Hordaland.

– Han skriver om lovene i utvidet forstand, og har veldig godt språk, understreker Nordbø.

- Kjørt til døren

Arrangørene sørger for transport til og fra hytta.

– Vi leier et par minibusser, og publikum blir kjørt helt fram til døren, forsikrer de, og legger til:

– Du trenger ikke å være sprek for å komme deg til fjells, denne gangen. Nylig ble hytta relansert som DNT-hytte, denne gangen som familiedrevet privat turisthytte. Nå er det Gunnhild Grav, Torbjørn Kallestad, Andreas Bjørndalen, Sandra Kallestad og Ann Kristin Skogen som står for driften av hytta, som ble kjøpt av Turistforeningen for 5000 kroner i 1943 og solgt i 1981. På Lifjellstua tilbys DNT-medlemmer rimelig overnatting, servering av middag i alle helger og ferier, og ulike typer aktiviteter gjennom året. I mai blir det altså frokost, sammen med forfattere.

– Begge bøkene som skal presenteres har et veldig poetisk språk. Det blir spennende å bringe forfatterne sammen i en samtale, sier Hilde Pedersen.

På kvelden er det klart for Stein Torleif Bjella på Bø hotell. I fjor debuterte den underfundige artisten som forfatter med den kritikerroste diktsamlingen «Jordsjukantologien» på Oktober forlag.

– Vi skal sørge for at publikum får med seg det meste.

Artikkeltags