Gå til sidens hovedinnhold

Biogassbilene gjør stadig mer av jobben

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN: Tjenestebilene i Skien kommune tilbakelegger omkring 1,9 millioner kilometer per år. Å la bilene gå på elektrisk kraft eller biogass styrker miljøprofilen. – Vi kjører nesten bare miljøvennlig ut til våre brukere, og det går så å si uten problemer.

Det forteller enhetsleder Veronica Bomodden, som står i spissen for ambulant rehabiliteringsteam og praktisk bistand i hjemmetjenesten i Skien kommune, der 600 er brukere - eksempelvis de som trenger hjelp til å gjennomføre hverdagslige ting og ved å få det slipper å oppholde seg på sykehjem.

Kontoret til Bomodden ligger i bydelshuset på Gråtenmoen.

Mener det er bærekraftig

– Vi er nok den mest miljøvennlige enheten i kommunen i forbindelse med transport og har fire biogassbiler, seks elbiler og fem hybrid – og kun én som går på bensin, opplyser Bomodden.

– Det synes vi er flott, for det slår ut når det gjelder miljø og en mer klimanøytral transport og er i samsvar med FNs bærekraftige utvikling.

Slipper ikke unne bommene

De fleste av de nevnte bilene har kommet i løpet av de siste tre-fire år, den siste biogassbilen trillet inn i fjor høst. Det er småbiler det er snakk om, produsenter i bildet er Toyota og Volkswagen.

– Vi trives godt med biogassbilene, men skulle ønske de hadde avgiftsfri bompassering på lik linje med elbilene. Våre 22 ansatte kjører jo mye hver eneste dag, og bompasseringene blir mange. Stort sett er det bare én i bilen.

Ingen klager

– Kan det ikke være utfordrende med elbil gjennom vinteren?

– Nei, den er kanskje kaldere enn en bensinbil, men vi har ikke fått noen klager. Det ser faktisk ikke ut til at noen savner bensinbilen, det virker som det bare handler om tilvenning.

Når det gjelder drivstoffet til biogasskjøretøyene, har kommunen fått på plass en fyllestasjon for biogass på Larønningen ved Kjørbekk.

Kommunen eier ikke bilene, men leier dem for en nærmere tidsbestemt periode.

– Etter hvert vil hybridbilene kunne bli byttet ut.

Miljøvernsjefen

Eigil Movik er miljøvernsjef i Skien kommune. Han benytter anledningen til å supplere:

– Det er i kommunedelplan for klima og energi satt det er satt mål om å redusere klimagassutslippene fra kommunens virksomhet. I den sammenhengen vil det å ta bort en fossilbil fra organisasjonen og erstatte denne med en elbil være i tråd med dette målet.

Når det gjelder biogass produseres for øvrig denne via nedbryting av organisk materiale – eksempelvis matavfall. Renses denne for CO₂ og komprimeres oppnås drivstoffkvalitet.