Brøytet for 800 000 kroner på to dager

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: – Alle brøyteenheter var ute fra rundt halv fem i natt, forteller virksomhetsleder Thomas Nøklegård.

DEL

Meldingen tikket inn hos alle brøytemannskaper halv fire natt til i går. I løpet av den første timen var alle 25 brøyteenheter, som kommunen kaller dem, ute med plog og skjær.

– Jo da, noen klager får vi, men vi prioriterer selvfølgelig hovedveiene først, forteller Thomas Nøklegård. I titiden i går formiddag var mannskapene drøyt halvferdige med jobben.

– Vi er halvveis med Brevik, og totalt tar det en seks til åtte timer før vi er ferdig med hver løype, eller ronde som det heter. Snøsjokket er som regel stort ved årets første snøfall. Slik er det også i år.

– Selv om vi vet at det kommer snø, må den tross alt falle ned først før vi kan brøyte den bort. Det er alltid litt ekstra ved det første snøfallet. I dag er jo litt sleipt føre også, sier Nøklegård.

VINTER: Det føyket godt i går på Ballestadhøgda.

HINDRER BRØYTEBILEN

Tirsdag og onsdag ble hele Porsgrunn kommunes veinett brøytet. Det tilsvarer 270 kilometer med vei – og noen steder må det brøytes i to retninger. Én utkalling koster nær 400 000 kroner.

– Vi får flest klager fra byen. Kan hende folk er mer vant til at det er bart der og ringer med en gang det kommer litt snø. Fra en skjerm på kontoret kan han følge brøytemannskapenes bevegelser. Løypene markeres på Nøklegårds kart, via GPS-sendere i hver bil.

– Så får vi inn meldinger fra sjåførene om hvor det er hindringer i veien. Det er som oftest biler som står parkert i veikanten som er til hinder for brøytingen. Konsekvensen er at vi ikke får brøytet, og det er nok ikke alle som tenker over det når de setter fra seg bilen. Det har også hent at vi har tauet bort biler som stopper brøytingen.

STREV: Enkelte hadde problemer med å ta seg fram i Porsgrunn i går formiddag.

UTFORKJØRINGER

– Det er nok ikke snøen som er hele problemet, sier Roger Engstad ved Viking Grenland. Han og kollegaene har nok å gjøre, og nærmest løper fra oppdrag til oppdrag.

– Det har vært mye å gjøre i hele Grenland siden mandagen. Folk må belage seg på å vente på bergingsbil i en time eller to, sier Engstad. Å bistå politiet ved ulykker har førsteprioritet. I går formiddag var fire lastebiler og fire utforkjørte personbiler på arbeidslista.

– Det er jo ikke så mye snø, men når flere kjører samme sted, og enkelte spinner på denne snøen blir det veldig glatt. De neste tre dagene er det meldt om små blå grader sør i fylket. Lørdag blir det snø i Porsgrunn og Skien, mens det trolig blir regn langs kysten.

Artikkeltags