Bommene lar vente på seg

I 2015: 2015 vil være godt i gang før man får se slike bommer på plass i Grenland. Det kan få konsekvenser for kommune- og fylkestingsvalget i 2015

I 2015: 2015 vil være godt i gang før man får se slike bommer på plass i Grenland. Det kan få konsekvenser for kommune- og fylkestingsvalget i 2015 Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

GRENLAND: Stortingets behandling av Bypakke Grenland utsettes etter alt å dømme til oktober. Det betyr at man ikke må begynne å betale bompenger før 2015 er godt i gang, og et nytt kommune- og fylkestingsvalg står for døren.

DEL

Bypakkas koordinator Eva Preede i Statens vegvesen har innfunnet seg med at alt taler mot at Bypakke Grenland blir behandlet i Stortinget før sommeren. Statssekretær Bård Hoksrud (Frp) innrømmer at de sliter med å holde fristene for å fremme stortingsproposisjon før Stortingets lange ferie.

– SLITER LITT

Bypakka ligger nå hos Samferdselsdepartementet, som har den til kvalitetssikring hos et eksternt konsulentselskap.

Det tar tid. Oppstartsmøtet for kvalitetssikringen var i midten av mars, og ifølge statssekretær Bård Hoksrud (Frp) vil det gå to-tre måneder før de kan levere sin rapport til departementet.

– Jeg tør ikke si akkurat når det er ferdig. Vi håper at det kan gå raskt, og vi vil ta det når det kommer. Det vil nok ta et par – tre måneder. Det er noen frister for oversending til Stortinget som vi sliter litt med, sier Hoksrud.

Det betyr at departementet kan få saken tilbake i starten av juni, og i midten av juni stenger Stortinget for ferien.

Les også: – Hoksrud må vise handlekraft

– BEKLAGELIG

– Vi tror vi får rapporten fra kvalitetssikringen før sommeren. men Stortinget skal ha ting sendt over god tid i forveien. Det er lite sannsynlig at Bypakke Grenland blir vedtatt denne våren. Det er beklagelig, sier Preede.

Hun sier at det ikke er kommunenes eller veivesenets skyld at saken blir utsatt.

– Kommunene og Statens vegvesen sendte over alt materialet i oktober. De har gjort sin jobb veldig bra. Alt lå til rette for å få det opp i våres, sier Preede.

Stortinget har ferie fra midten av juni til oktober, og da begynner behandlingen av budsjettet for 2015.

– Der får Hoksrud jobbe litt for oss, synes jeg. Når stortingsproposisjonen er fremmet, behandler de det så fort de kan, sier Preede.

– ANBUDSRUNDER

Så snart bypakka er vedtatt i Stortinget, begynner anbudsrundene, som også kan være tidkrevende, spesielt siden noen av prosjektene krever en anbudsrunde i EØS-landene.

– Vi vil sende ut anbud på oppsetting av bomstasjoner, på Lillelvkrysset, kollektivtiltak og noen gang- og sykkeltiltak. Så er det klagefrister, inngåelse av kontrakter med entreprenører, og leveringstid. Det tar noen måneder. Så vi tror at vi kommer godt ut i 2015 før vi får satt opp bommene, bekrefter Preede.

Så vidt hun kjenner til er det ikke andre skjær i sjøen for bypakka.

– MYE RART I BYPAKKER

Den tidligere regjeringen hadde ikke for vane å endre på bypakkene før de sendte dem videre til Stortinget. Det blir annerledes nå.

– Man putter mye rart inn i bypakker, og det er ikke gitt at man bare skal godta alt som kommer. Vi har muligheten til å endre på ting, og spørsmålet er hvor mye vi kan endre på før vi må i dialog med lokale styremakter, sier Hoksrud.

Disse endringene kan blant annet være å ta Skjelbredstrand – Skyggestein ut av bypakka, og dekke det over statsbudsjettet, noe som vil gjøre pakka 250 millioner billigere.

Han har også snakket om å ta bort antennepunktene på Breviksbrua og på Vold. Dette kan uansett bli et tema i budsjettbehandlingen.

Artikkeltags