Båttyvene går ikke på land

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det er høysesong for å ta opp fritidsbåten, og det er viktig å sikre trygg lagring av båten gjennom vinteren, oppfordrer skadeleder i DNB Skadeforsikring, Anne Stine Eger Mollestad.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

– Båtfolket har blitt mye flinkere til å sikre båtene om sommeren, og marinaer har gjerne døgnvakt for å sikre at uvedkommende ikke får tilgang. Men det er viktig å se til båten vinterstid også. Det er spesielt i ukene før og etter båtsesongen at de store verdiene blir stjålet, sier Eger Mollestad.

SIKRE LØSE GJENSTANDER

Det er også viktig å sikre løse, verdifulle gjenstander, mener Eger Mollestad.

– Tyvene har ofte gått etter store utenbordsmotorer, og det stjeles gjerne flere verdifulle motorer i godt planlagte raid. Det stjeles også mange små utenbordsmotorer fra havner og hager. Det er også viktig å sikre GPS-utstyr, VHF-radio, ekkolodd og lignende, sier hun.

I perioden 2007 til 2009 var det spesielt mange båttyverier, mens det har vært en reduksjon de siste årene, viser tallene.

Antallet tyverier rapportert fra forsikringsselskapene ved utgangen av andre kvartal i år var 660, med en samlet skadeerstatning på 28,5 millioner kroner. Det er ned henholdsvis 9,2 prosent og 23,1 prosent siden samme tidspunkt i fjor.

– Ny teknologi gjør det nå mulig å installere en liten skjult brikke i båten som til enhver tid vil kunne tilkjennegi hvor båten – eller bilen – befinner seg. Denne type sporing gjør det langt vanskeligere for tyvene, og vi har gode erfaringer med denne typen tyverisikring, sier Eger Mollestad.

SIKRE HAVNER

Selv om mange aktører tilbyr vinterlagring av båt, er det viktig å være klar over at båteier må besørge nødvendige forsikringer på egen båt og motor mot brann, tyveri, hærverk eller andre uforutsette skader.

Ekspertens råd er å benytte båthavner som er godt sikret og har etablert vakthold.

– Du bør likevel selv foreta tilsyn med båten med jevne mellomrom. Sørg i tillegg for å gjøre det vanskelig for tyvene. Utenbordsmotorer, motorer under 50 hk og utenbordsdrev skal være innelåst i bygning mens fartøyet ligger i opplag. Det er også viktig å merke utstyr slik at det kan spores hvis det blir stjålet. Vi har liten mulighet til å finne stjålne motorer, båter eller annet utstyr, da det etter vår oppfatning, mangler identifikasjon på halvparten av det som blir stjålet, sier Eger Mollestad.

– I tillegg er det et stort problem at det oppstår skader på båter under vinterlagring. Båter som ikke er godt nok sikret kan velte, og da river de ofte med seg nabobåtene i en dominoeffekt. Dette kan også være svært farlig hvis noen skulle være så uheldig å komme i klem under eller mellom båtene, fortsetter hun.

LETT Å GÅ PÅ EN SMELL

Mange kjøper selvlensende båter fordi de er enkle å vedlikeholde og ikke trenger å sees til så ofte.

Anne Stine Eger Mollestad ber båtfolket være oppmerksomme på at også selvlensende båter kan gå til bunns.

– Nå som det regner masse, samtidig som høsten setter inn med løvfall, er risikoen stor for at selvlensende båter synker. Båteier har et ansvar for å se til båten og forhindre tilstopping av lensesystemer der blader, skitt og is legger seg. På høsten er det også viktig å se til båten ofte, for høyvann og dårlig vær sliter mye på fortøyningene.

Artikkeltags