Det melder E24.

– Nyheten er fersk, men vi har allerede sett en stigning på 50 prosent i de få timene som har gått, sammenlignet med forrige fredag, sier Norwegians kommunikasjonssjef Andreas Hjørnholm til avisen.

Flyselskapet, som ble svært hardt rammet av koronapandemien, forventer nå en videre økning utover året. Hjørnholm beskriver 50 prosent på tre og en halv time som en betydelig økning.

For flyselskapene er det særlig det at det globale reiserådet opphever 1. oktober som er viktig.

Også SAS merker økt pågang, men pressesjef John Eckhoff vil ikke si med hvor mye.

– Dagens Nyheter er svært gledelig – ikke minst for de mange av våre kunder som har sett fram til å besøke familie og venner, kolleger og kunder. Myndighetenes reiseråd og de ulike landenes innreiserestriksjoner er det som i størst grad har påvirket etterspørselen etter flybilletter under pandemien, sier han til E24.

Kø ved grenseoverganger

Selv om samfunnet gjenåpnes vil politiet fortsatt være til stede ved grenseovergangene, og de sier reisende må forvente kø ved de mest trafikkerte overgangene.

Fra og med lørdag 25. september klokken 16.00 går samfunnet over i en gjenåpningsfase der folk kan leve mer som normalt og begynne å reise igjen. Foreløpig betyr det imidlertid at det er kun de godkjente 35 grenseovergangsstedene som gjelder, melder Politiet på sine nettsider.

Politiet vil være til stede ved disse og gjennomføre det de kaller kunnskapsbasert grensekontroll og stikkprøver.

– Vi gleder oss over at samfunnet gjenåpnes, og at vi kan begynne å leve mer som normalt igjen. Men jeg vil understreke at det fortsatt er kun de godkjente grenseovergangsstedene som er åpne for normal trafikk. Kontrollen vil rette seg mot reisende fra områder med høyt smittetrykk, sier stabssjef i Politidirektoratet, Lars Aune.

Regjeringen og helsemyndighetene vil gradvis gjenåpne flere grenseovergangssteder når kommunene får etablert lokale teststasjoner, ifølge politiet.

I gjenåpningen av Norge fjernes innreiserestriksjonene gjennom tre faser. I den første fasen som starter lørdag, åpnes det for at alle EØS-borgere inkludert folk fra andre land som er bosatt i EØS, kan komme inn til Norge. Det samme gjelder folk som bor i Storbritannia og Sveits.

Regjeringen åpner også for at alle utlendinger som bor i såkalte lilla land kan komme inn i Norge. Innreisekarantene gjelder kun for reisende fra røde, mørkerøde, lilla og grå land. Karantene kan avsluttes etter tre dager ved negativ test. Karantenehotell fjernes som krav.