Det er Statsforvalteren i Vestfold og Telemark som har sagt nei.

- Statsforvalteren har etter en konkret vurdering avslått søknaden om å fremme forskrift for Morgedal og Åmotsdal som «typiske turiststeder». Verken Morgedal eller Åmotsdal oppfyller lovens krav for å kunne regnes som «typisk turiststed», heter det i vedtakene, ført i pennen av Per Arne Andreassen, direktør i justis- og vergemålsavdelingen og fagsjef Anna Karin Hauge.

Nå tar eierne av Åmotdalsbui drastiske grep for å omgå vedtaket.

Dette er helt høl i hue, men vi har ikke noe valg

Sigrun Dyrland Eidal

Vrådal og Flatdal fikk ja

Både Kviteseid og Seljord kommuner mente selv at Morgedal og Åmotsdal var «typiske turiststeder» og ramset opp en rekke argumenter.

- Mange turister som bruker butikken og at det er stor gjennomgangstrafikk.

- Viktig skihistorisk sted som trekker til seg mange turister (Morgedal).

- Tettsted for flere hytteområder (Åmotsdal).

Kviteseid kommune mente situasjonen i Morgedal kunne sammenlignes med situasjonen i Vrådal - som ble godkjent som «typisk turiststed» i 2012. Seljord kommune mente situasjonen i Åmotsdal kunne sammenlignes med situasjonen i Flatdal - som også er godkjent som «typisk turiststed». Begge stedene mente det var inntektene fra turister som var utslagsgivende for å opprettholde servicetilbudet.

Statsforvalteren er ikke enig, men innrømmer at det er uvisst om butikken i Åmotsdal kan drives uten hyttefolket og turistene. I Åmotsdal er det kun 75 husstander, mens det er om lag 400 hytter i området. I Morgedal bor det rundt 220 personer.

Beitostølen, Geiranger og Geilo

- Ifølge lovens forarbeider er det vist til at en med begrepet «typiske turiststeder» i første rekke mener mindre steder der antall fastboende er få i forhold til antall tilreisende/besøkende i løpet av året, og at kundegrunnlaget er for lite til at de næringsdrivende kan overleve på salget til de fastboende. Som eksempel nevnes Beitostølen, Geiranger, Geilo og Lyngør, skriver Statsforvalteren.

- Store deler av landet vil i utgangspunktet vil ha karakter av turistområder i perioder av året. For næringslivet vil inntektene fra turistene ofte utgjøre en betydelig del av omsetningen. Dette er imidlertid i seg selv ikke tilstrekkelig til å unnta områdene fra åpningstidsbegrensningene, heter det i begge avslagene.

(saken fortsetter under bildet)

Har mer enn dere

Statsforvalteren mener formuleringen «typisk turiststed» indikerer at det må være tale om et sted som har noen kvaliteter som skiller det fra andre steder.

Både Kviteseid kommune/Coop Morgedal og Seljord kommune/Snarkjøp sammenlignet som nevnt seg selv med nærliggende steder som har fått innvilget søknaden.

- I søknaden sammenligner Kviteseid kommune Morgedal med Vrådal. Vi mener Vrådal har en del kvaliteter som gjør at stedet skiller seg fra Morgedal. Vrådal panorama har skisenter med åtteseters stolheis og åtte skitrekk. Om sommeren er det skatepark og downhill-løype for sykkel, samt gondolbane til Tverrfjellet - i tillegg til en nihulls golfbane. Dette medvirker til at turistene oppholder seg i Vrådal over lengre tid, og ikke bærer preg av at de besøkende kun er på gjennomreise - som i Morgedal, mener Statsforvalteren.

- I søknaden sammenligner Seljord kommune Åmotsdal med Flatdal. I Flatdal ble satsingen på den nye opplevelsesveien om Nutheim vektlagt som utslagsgivende. Opplevelsesveien er en turistvei tilrettelagt for syklister, skriver Statsforvalteren om Flatdal.

Statsforvalteren mener også at dersom de skulle godkjent Morgedal og Åmotsdal som «typiske turiststeder», vil dette føre til forskjellsbehandling opp mot lignende steder som tidligere har fått avslag.

- Søknaden blir derfor avslått, heter for begge butikkene.

Avgjørelsen kan ikke ankes.

River butikken

Det stopper ikke åmotsdølene. Snarkjøp i Åmotsdal er eid av både fastboende og hytteeiere.

- Dette er helt høl i hue, men vi har ikke noe valg. Nå er vi i ferd med å rive deler av butikken slik at den blir 100 kvadratmeter stor og kan kalles Brustad-bu. Da kan vi ha åpent på søndager, sier daglig leder Sigrun Dyrland Eidal.

Hun sier de begynte å rive og omkalfatre butikklokalene allerede 3. juledag - for å rekke å ha åpent 2. nyttårsdag 2021 - som er en søndag.

- Det å ha søndagsåpent er alfa og omega for oss. Derfor har vi allerede satt i gang med å gjøre butikken mindre. Vi startet arbeidet allerede på mandag. Vi synes det er rart at butikken i Flatdal fikk betegnelsen «typisk turiststed» på grunn av noen få syklister i året, men slik er det, sier hun.

Det har ikke lykkes TA å få en kommentar av Per Larsen, daglig leder av Coop Morgedal.