(Bergensavisen)

Rett før helgen skiftet Jeanette Gill batterier i røykvarsleren i gangen utenfor soverommet i hjemmet sitt på Os. Giil hadde kjøpt inn batterier på Ikea for et par måneder siden.

– I helgen våknet jeg midt på natten av at røykvarsleren ulte. Jeg ble selvfølgelig redd, men skjønte etter hvert at det ikke brant noen steder, sier hun.

Etter å ha sjekket leiligheten nøye, tok Gill røykvarsleren ned fra taket. Hun ble skremt da hun tok av dekselet.

– Batteriet hadde smeltet på utsiden. Det gule belegget som er rundt batteriet hadde vridd seg helt, forteller Giil til BA.

Saken fortsetter under bildet.

Hun ble overrasket og sjekket umiddelbart om hun hadde montert batteriet feil, men det hadde hun ikke.

– Jeg pleier alltid å dobbeltsjekke dette, forklarer hun.

Vil advare andre

Hun er bekymret for hva som kunne ha skjedd dersom hun ikke var hjemme.

– Jeg har vært i kontakt med Ikea som ba meg sjekke utløpsdatoen. Det går ikke ut før i 2023, forteller 48-åringen.

Osingen ønsker å advare andre. Hun vet ikke om det er et enkelttilfelle, et dårlig parti eller om man bør unngå disse batteriene.

– Jeg tør ikke bruke et slikt batteri igjen. Jeg gikk på dagligvarebutikken og kjøpte et batteri fra et annet merke, sier Giil.

Saken fortsetter under bildet.

– Skal selvfølgelig ikke smelte

Pressevakt i Ikea, Troels Nordmann Mathisen, sier til BA at de har opplevd lignende tilfeller, men det er med batterier som er gått ut på dato.

– Derfor håper vi at kunden kan sende batteriet til oss, slik at vi får undersøkt det på vårt laboratorium. Dersom det er noe galt med denne batteritypen, har vi gode rutiner for å tilbakekalle varer, sier han.

Han understreker at Ikea tar sikkerhet på største alvor.

– Kundene skal vite at det alltid er trygt å bruke produktene våre. Batteriene våre skal selvfølgelig ikke smelte, og vi er avhengige av og takknemlige for at kunder melder fra om feil slik at vi kan forhindre tilsvarende hendelser, opplyser han.

Han påpeker at Ikea har et svært stort volum på batterier av denne typen.

– Det er første gang jeg hører om en slik type hendelse med batteri som ikke er gått ut på dato,