Gå til sidens hovedinnhold

Bastian Vasquez nektet moren til sitt barn å reise fra Syria

Artikkelen er over 1 år gammel

SKIEN/SYRIA: Kvinnen skal ha villet reise hjem til Norge siden 2014.

Det melder VG. Ifølge flere tipsere de har snakket med, skal den norske terrorsiktede IS-kvinnen (29) ha villet rømme fra Syria siden 2014.

Ved å rømme ville man bli stemplet som vantro. Frafall av troen straffes med døden av IS.

– Hun tok kontakt med meg første gang i 2013, og vi holdt kontakten inn i 2014. Hun var veldig redd og desperat. Hun slettet alt vi skrev, i frykt for at hennes kontrollerende mann (Bastian Vasquez red.anm.) skulle lese det, sier den anonyme tipseren til VG.

– Gissel i IS

Tipseren skal ha kjent kvinnen fra studier i Oslo.

Nils Christian Nordhus, som er kvinnens advokat, sier til VG at han håper PST vil avhøre det nye vitnet.

– Tobarnsmoren har i årevis vært frihetsberøvet og et gissel i IS. Forklaringen til det nye vitnet styrker dette, sier Nordhus til VG.

Kvinnen befinner seg i dag i flyktningleiren Al-Hol i Syria, sammen med hennes to barn; en fire år gammel gutt og en tre år gammel jente. Gutten er sønnen til avdøde Bastian Vasquez fra Skien. Gutten skal ha cystisk fibrose, som krever avansert behandling. Helsepersonell ved feltsykehuset i flyktningleiren har konkludert med at de ikke kan gi fireåringen behandlingen han trenger.

PST har siktet kvinnen for deltakelse i terrororganisasjonen IS, men vil ikke be om utlevering. I forrige uke stemte Stortinget ned et forslag om å hente kvinnen og hennes familie hjem til Norge.

Kvinnen nekter straffskyld.

Mandag ba Redd Barna om at regjeringen henter hjem norske barn i Syria og deres familier. Tyrkia varslet samme dag at de vil sende styrker inn i den nordøstlige delen av Syria, hvor blant annet Al-Hol-leiren ligger.