Basisvingleder fra fire land

Mendoza, Argentina
Foto: Wikipedia

Mendoza, Argentina Foto: Wikipedia

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Det lakker og lir mot Jul. I ventetida er det gildt å skape noen små høydepunkter rundt middagsbordet med mat laget med omtanke og ditto vin.

DEL

Jeg har hatt den glede å sortere ut fire gedigne viner fra fire land til dere lesere. Spesielt vil jeg fremheve Marques de Murrietas Ygay Reserva 2009. Årgangen er ny, vinen er fantastisk og prisen er glimrende. Jeg har sjekket med en gammel prisliste fra vinmonopolet, nemlig den siste som kom ut på papir.

Det var prislista fra september 2009. Da kostet denne vinen kroner 189,90. Nå koster den kroner 155. Det går opp og ned i livet. I så måte var dette en utvilsom opptur!

Nr 3609 Marqués de Murrieta Reserva 2009 kr 155

Marqués de Murrieta, Rioja, Spania (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: Tempranillo, Garnacha, Mazuelo og Graciano. Lagret 17 måneder i amerikanske eikefat. Sukker: 1,7 g/l. Syre: 5,2 g/l

Dyp rødfiolett. Klassisk duft av tobakk, vanilje, kanel og tørkede bær. God fylde i en pent konsentrert blåplommeaktig fruktsmak balansert av frisk syrlighet og fløyelsmyke tanniner. Lang fløyelsmyk ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, faste oster eller munter hygge. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Årgangen er topp, vinen er topp, prisen er glimrende! Løp og kjøp! Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 6

Nr 3806 Cantarini Barbra d’Alba 2012 kr 125

Winehouse, Piemonte, Italia (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Drue: Barbera. Lett fatlagret. Sukker. 2,4 g/l. Syre: 5,9 g/l

Medium dyp rødfiolett. Pen kirsebærdominert duft med hint av mokka og vanilje. Delikat slank kirsebærsaftsyrlig smak. Svært syrefrisk og livlig ettersmak med god lengde.

Passer til: Pasta, pizza, småfe, storfe, kokt torsk, ost eller hygge. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Typeriktig Barbera til en hyggelig pris. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år.

Terningkast 5

Nr 32404 Weinert Carrascal 2009 kr 139,90

Cavas de Weinert, Mendoza, Argentina (Fins nesten overalt i Telemark)

Rødvin. Druer: Malbec, Merlot og Cabernet Sauvignon. Lagret 2 år i store franske eiketønner. Sukker: 2,92 g/l. Syre: 5,34 g/l

Dyp granatrød. Inntagende duft av kamfer, solbær og sort pepper. God fylde i smak dominert av mørke bær med god konsentrasjon og nok syrefriskhet. Ganske lang fløyelsmyk ettersmak.

Passer til: Storfe, småfe, vilt, kokt torsk, ost eller hygge. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Weinert er Argentinas beste vinprodusent. Carrascal har blitt deres signaturvin i Norge. År ut og år inn er den et trygt kjøp. Årgang 2009 er intet unntak. Drikkeklar, kan lagres opptil 5 år.

Terningkast 5

Nr 2798 Le Moulin Teyroud Châteuneuf-du-Pape 2011 kr 264,90

Caveaux Comtadins, Rhône Sør, Frankrike (Porsgrunn og Skien)

Rødvin. Druer: Grenache, Syrah, Mourvedre, Cinsault. 10 prosent av vinen fatmodnes 10 måneder i store eiketønner, resten modnes i sementtanker. Sukker: 0,3 g/l. Syre: 5,2 g/l

Dyp granatrød. Innbydende, kjølig duft av skogsbær, mynte, krydder samt lær. God fylde i en passe frisk mørk bærsmak. Temmelig lang ettersmak med velintegrert 14,5 prosent alkohol.

Passer til: Viltvin i særklasse, men passer også godt til storfe. Temperatur: 16 grader.

Konklusjon: Jeg har smakt mye måtelig, varm, syltet og overpriset Chãteauneuf-du-Pape de siste årene. Le Moulin Teyroud er et hederlig unntak. Klassisk tradisjonell pavevin som har 35 årsjubileum på polet i år. Drikkeklar, kan lagres opptil 3 år.

Terningkast 5