Familien håper ankesak vil ende i drapstiltale

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN/BAMBLE: Familien til Linn Madelen Bråthen (33) håper at eks-politimannen blir tiltalt for drap.

DEL

Tirsdag starter ankesaken mot en tidligere politimann som er dømt for å ha forlatt Linn Madelen Bråthen (33) i hjelpeløs tilstand ved Brevikbrua i Telemark i 2013.

Familien håper ankesaken vil åpne for at han kan dømmes for drap. Familien til Linn Madelen Bråthen ønsker en ny tiltale som åpner for at politimannen kan dømmes for drap, fortalte familiens nye bistandsadvokat Sigurd Klomsæt til NRK før jul.

De er overbevist om at hun ikke døde en naturlig død, uttalte han.

33-åringen ble funnet død i vannet ved Sandøya utenfor Brevik i Telemark lørdag 3. august 2013 etter å ha falt over 40 meter ned fra brua.

En 42 år gammel tidligere politimann ble i september i fjor dømt til tre års fengsel for å ha forlatt kvinnen i hjelpeløs tilstand på Brevikbrua. Han anket dommen. Ankesaken starter tirsdag i Skien tingrett.

HÅPER PÅ DRAPSTILTALE

Politiet i Vestfold, som ledet etterforskningen, hadde opprinnelig innstilt på at politimannen skulle tiltales for forsettlig drap på Bråthen, men Riksadvokaten mente bevisene ikke holdt. Tiltalen lød derfor på å ha forlatt Bråthen i hjelpeløs tilstand med den følge at hun omkom, samt for å ha avgitt falsk forklaring til politiet.

Familiens bistandsadvokat under rettssaken, Niels Christian Schelver Petersen, skrev i et rettsdokument at tiltalte med høy grad av sannsynlighet forårsaket Linn Madelen Bråthens død, ifølge Klomsæt.

– Mitt oppdrag blir å få fram den konklusjonen i retten, når lagmannsretten gjør opp sin mening. I erstatningsrettslig sammenheng vil vi prosedere på at han er ansvarlig for hennes død. Fører dette fram, kan lagmannsretten oppheve tingrettens dom, uttalte Klomsæt til NRK.

NTB har ikke lykkes i å komme i kontakt med Klomsæt i helgen.

– IKKE SANNSYNLIG

Politimannens forsvarer Arne Lie sier han ser det som helt usannsynlig at behandlingen i lagmannsretten vil munne ut i en ny tiltale.

– Det er ikke kommet noe formelt utspill fra Klomsæt om dette, og det er heller ikke noe grunnlag for det, slik jeg ser det. I tillegg har retten besluttet at spørsmål om erstatningskrav ikke skal tas i retten, men på et senere tidspunkt. Derfor kan Klomsæt heller få dette indirekte belyst gjennom erstatningsspørsmålet, sier Lie til NTB.

Linn Madelen Bråthens mor sier i et intervju med TA at hun er overbevist om at datteren ikke begikk selvmord.

– Jeg håper at den tiltalte er ærlig og forteller sannheten. Jeg synes det er fullstendig uforståelig at Riksadvokaten ikke ville ta ut drapstiltale. Det er mange andre langt mindre opplyste saker kjent fra mediene hvor det er tatt ut drapstiltale, mener moren.

NYE VITNER

Lie sier hans klient ser fram til ankesaken og at han forventer en annen konklusjon enn i tingretten.

– Han ble svært overrasket over både resultatene og premissene i tingrettens dom, sier Lie.

Lie sier han vil føre fire nye vitner i ankesaken. To venner og tidligere kollegaer skal vitne om sitt kjennskap til 42-åringen. I tillegg vil han føre et nytt vitne som oppholdt seg i nærheten av Breviksbroen den aktuelle natten.

– Han har hørt og sett andre ting enn det de andre vitnene har forklart, forteller Lie uten å ville utdype dette nærmere.

Forsvareren har også ført opp et nytt sakkyndigvitne på vitnelisten – en psykiater skal beskrive typiske reaksjonsmønstre hos noen som har vært utsatt for et traume.

Politimannen har forklart at grunnen til at han i starten ikke varslet om at Bråthen hadde falt fra brua, var at han var i sjokk og traumatisert etter hendelsen.

Det er satt av ni dager til ankesaken i Skien tingrett.

Artikkeltags