Gå til sidens hovedinnhold

Emma har drømmejobben

Artikkelen er over 6 år gammel

BAMBLE/TROMSØ: Emma Barfod (31) fra Langesund er utdannet ingeniør, men har alltid vært glad i å stå på ski. Gjennom jobben som snøskredvarsler og vaktleder for nettsida varsom.no kombinerer hun jobb og hobby.

– Jeg er veldig mye ute på ski i fritida og i tillegg har jeg flere dager i felt når jeg er på jobb, sier Emma Barfod.

Fra arbeidsstedet i Tromsø har hun og tre andre rundt i landet ansvaret for å samle informasjon for å lage snøskredvarsler for 22 regioner i landet. Snart går fire nye på vakt og da skal Emma nyte feriedager i Lyngsalpene.

– KREVENDE

Informasjonen kommer inn fra observatørkorps i fjell og natur over hele landet. Infoen bearbeides og brukes til å lage snøskredrapporter. Infoen bearbeides og kombineres med værvarsler og snømodeller og brukes til å lage snøskredrapporter.

Når TA prater med Barfod forbereder hun seg på å publisere snøskredvarsler for seks regioner i Nord-Norge.

– Jeg har vært med siden starten for tre år siden. Nå jobber jeg som vaktleder og er ansvarlig for alle varslene som skal sendes ut, samt ta imot mediehenvendelsene. Det er spesielt krevende de dagene man er på vakt før ferier og når skredfaren er høy, da er det ofte hektisk, sier hun.

KOMMER FRA NVE

31-åringen har vokst opp i Langesund, men har base i Oslo. Hun er utdannet ingeniør ved NTNU i Trondheim og fikk jobben i varsom.no gjennom sin stilling i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Arbeidet med å produsere snøskredvarsler er på sesongbasis. Fra starten av desember til slutten av mai er nettsiden operativ og Barfod er stasjonert i Tromsø.

– Det er mye som skal forberedes og forbedres før sesongen, så det er nok å henge fingrene i hele året. I tillegg er jeg så heldig å få være med å måle endringene på isbreene våre hvert år.

DRØMMEJOBB

– Jeg har alltid vært glad i fjellet og i å stå på ski. Jeg har vel tenkt at det er veldig spennende med snøskred, men hadde ikke trodd at jeg skulle få jobbe med det. Alpene og områder i Nord-Amerika har hatt snøskredvarsler på nett i flere tiår. Regelmessige bulletenger med bilder, vær- og førevarsler har vist seg å være preventivt. For noen år tilbake ble det bestemt at man skulle tilby noe lignende i Norge.

ÅTTE DØDE I FJOR

– Da det ble bestemt at Norge skulle få snøskredvarsling hadde jeg veldig lyst til å jobbe med det, sier Barfod.

Varsom.no er inne i tredje sesong. Stadig flere bruker sida. Ifølge Norges geotekniske institutt (NGI) døde åtte personer i snøskred i fjor. I år har tre personer omkommet i ras. To på ulike steder i Troms, en på Svalbard. Målet med varsom.no er at alle skal kunne bidra preventivt.

– Vi har en nettside som heter regobs.no og en app som heter regobs. Laster man ned appen kan man enkelt ta opp telefonen når man er ute på tur og laste opp informasjon og bilder. Det er en dugnad for alle som er glade i å være på fjellet.

– Hva bør man være obs på nå i påsken?

– Er man på tur og ser det sprekker opp i snødekket eller ser ferske skred er det veldig viktig at folk sender det inn til oss via regobs. I tillegg vil jeg oppfordre alle til å følge med på snøskredvarslet for det området du skal ferdes. Vi publiserer varslene hver dag.

ROYAL SKREDFERD

I forrige uke fikk Barfod og co. besøk av kronprins Haakon Magnus. Han ønsket å fokusere på snøskredfare og sikkerhet i påskefjellet og ble med Emma og to kolleger på skitur på Ringvassøy i Troms for å gjøre snøskredvarslene på varsom.no mer kjent.

– Det var veldig gøy å være på tur med han. Han var opptatt av sikkerhet i fjellet og flink til å tilegne seg kunnskap. En bra kronprins vi har, sier hun.

Snøskredvarsel Varsom.no er utarbeidet av NVE i samarbeid med Meteorologisk institutt, Statens vegvesen og Jernbaneverket. Snøskredfaren vises i en faregrad fra 1 til 4. 1. Liten, 2. Moderat, 3. Betydelig, 4. Stor.

Rauland er Telemarks skredregion på varsom.no. Ifølge varselet er det generelt sett moderat fare for snøskred.

Kommentarer til denne saken