Mini-kling til delfinalen

Tv-mat: Klingeling heter enkeltmannsforetaket, og det er Gunn Marit Krogsrud som svinger kjevla, når mini-kling og flatbrød skal konkurrere om å være «Årets godbit» på TV2.

Tv-mat: Klingeling heter enkeltmannsforetaket, og det er Gunn Marit Krogsrud som svinger kjevla, når mini-kling og flatbrød skal konkurrere om å være «Årets godbit» på TV2.

Artikkelen er over 3 år gammel

PORSGRUNN: Hos Klingeling jobbes det fulltid og mer enn det, når lefsene skal ut på matfestival, Dyrsku'n og delta i tv-konkurranser.

DEL

– Med så kort tid mellom Mersmak og Dyrsku'n er det full rulle, sier Gunn Marit Krogsrud. I hagestua innvilger hun seg en liten pause. Vanligvis er hun oppe og baker fra klokka fire om morgenen, og holder på til godt over Dagsrevy-tid.

– Hittil i dag har jeg bakt 400 leiver, men jeg har hatt stekehjelp, forteller Krogsrud.

Hun er utdannet kokk, men bestemte seg for å satse for seg selv – og på kling i 2008. Da hadde hun etter eget sigende omtrent ikke bakt siden hun var 20 år.

Klingeling ble navnet på enkeltmannsforetaket som lager telemarkskling etter bestas oppskrift fra Øyfjell. Siden den gang har Gunn Marit utvidet med flatbrød og usmurte mini-kling, ei lefse hun selv bruker til alt fra taco til fisk.

Flere ganger har hun deltatt i konkurransen «Det norske måltid» som sendes på TV2. Årets delfinale i Oslo går av stabelen denne helga, og Klingelings usmurte mini-kling og flatbrød er begge med i kategorien «Årets godbit». Telemarksklingen fikk finaleplass i 2014.

– Kling er tradisjonsmat, og mat for anledningene. For meg er det smaken av barndom, og det er det mange som er enig i. Og heldigvis er det mange som vil ha den smaken året rundt.

Med i konkurransen om tittelen «Årets det grønne» er også Eplemost av Gravenstein, fra telemarksprodusenten Epleblomsten AS.

Kling for fullt

Kundene kommer strømmende til før påskefeiring, til konfirmasjoner, bryllup, dåp og hun selger godt under både Mersmak, og Dyrsku'n. Deretter er det fullt kjør fram mot juletider. I gårdsplassen har hun salgslokaler som holder åpent et par dager i uka i månedene før jul, men varene finnes også i Meny-butikker i Grenland.

– Jeg har jobbet fullt med kling i seks år. En blir jo mer effektiv med årene, og produserer mer, men det er hardt arbeid. En må jobbe for det, for det er ikke noe som kommer av seg selv. Men så er det jo en gave å kunne jobbe hjemmefra, da, sier Krogsrud.

Hun ville gjerne sett produktene sine under delfinalen i matkonkurransen lørdag, men må ofre Matstreif-festivalen og tv-konkurranser til fordel for baksten. Samtidig holder hun fingrene godt krysset for en plass i finalen i november.

Artikkeltags