– Det er veldig kult. Jeg er glad for dette og føler meg heldig, sier Johannes til TA.

For cirka en uke siden fikk han telefonen han ventet på, fra landslagstrener Monika Kørra.

– Jeg visste at jeg var med i diskusjonen. Hadde det blitt fem gutteplasser, som det ofte har vært tidligere, hadde jeg vært mer usikker. Siden det ble seks følte jeg meg sikrere. Det inspirerer meg å bli tatt ut, sier gutten som representerer Morgedal IL.

På flyttefot

Johannes har bodd mesteparten av sitt liv i Moss, men flyttet til morens hjemsted, Seljord, for tre år siden. Samtidig har han studert ved Hovden skigymnas. Nå venter full satsing på Lillehammer.

– Det blir veldig bra. Planen er å bo sammen med noen av de andre på laget, sier han.

19-åringen har tidligere drevet litt med friidrett og terrengsykling, men det er langrenn som hele tiden har vært hans store lidenskap.

– Jeg kan ikke skryte på meg å være noe multitalent, smiler Johannes.

– Men jeg har alltid vært aktiv og konkurrert i langrenn siden syvårsalderen, forteller han.

Johannes forteller at det var familien som fikk ham til å bli glad i skisporten.

– Mamma og pappa dro meg mye ut på fjellet da jeg var yngre. Med sjokolade og det hele var det en hyggelig ting å gjøre, smiler Johannes.

– I tillegg holdt storebroren min på med ski fram til 16-årsalderen, og jeg har alltid hatt han å strekke meg etter.

Tenker langsiktig

Johannes kan vise til en tredjeplass sammenlagt i norgescupen og to medaljer i nordisk juniorlandskamp fra i fjor. På sikt ønsker 19-åringen, som mener han har størst potensial i skøytesprint, å hevde seg på seniornivå.

– Målet er å bli en god seniorløper. Det er kult å være med på et juniorlandslag, men det er senior det handler om. Jeg tenker langsiktig og har tålmodighet – også håper jeg å gå seniormesterskap i framtida, sier den ambisiøse løperen.

Ingerid Vadder, som tok gull i både NM og nordisk juniorlandskamp sist sesong, er også tatt ut på juniorlandslaget. I likhet med Johannes, går Ingerid på Hovden skigymnas og representerer Morgedal IL. Hun kommer fra Ordal i Kviteseid.

Norges Skiforbund har tatt ut følgende løpere til juniorlandslagene for 2021/22-sesongen:

Junior, menn:

Mathias Holbæk (Vindbjart), Aleksander Elde Holmboe (Bærums Verk og Hauer), Nikolai Elde Holmboe (Bærums Verk og Hauer), Preben Horven (Bossmo & Yttern), Johan Lien Nordeng (Alsvåg), Johannes Lønnestad Flaaten (Morgedal).

Junior, kvinner:

Tuva Anine Brusveen-Jensen (Lyn), Anna Heggen (Svea), Maria Hartz Melling (Konnerud), Marte Mikkelsenplass (Bromma), Emma Kirkeberg Mørk (Drammen Ballklubb), Ingerid Vadder (Morgedal).