Dette kommer fram i en fersk dom fra Telemark tingrett. I rettssalen sto det påstand mot påstand. 62-åringen nektet på at han hadde spyttet, men retten valgte å tro på det den unge kvinnen bak kassa fortalte.

Tungen bak tennene

I dommen er det gjengitt slik: «Den fornærmede har uttalt at hun husker hendelsen godt. Hun satt i kassen, og den siktede stod i køen. Da det var hans tur spurte han om å få lov til å veksle noen kroner. Etter at hun hadde vekslet pengene, sa den siktede at hun hadde gjort en feil. Han ville få tilbake det han gav til henne. Det tok litt tid, men han fikk til slutt pengene sine tilbake. Da hun gav pengene tilbake til ham sa han takk skal du ha, og hun svarte bare hyggelig. Den siktede skal da ha lent seg frem, og sa jeg mente det ikke. Han tok da tungen bak tennene sine, og spyttet henne i ansiktet.»

Den kvinnelige ansatte ble naturlig nok ganske sjokkert over at en kunde uten videre spyttet henne i ansiktet. Dommen fra tingretten beskriver at hun «ble veldig forferdet og visste ikke helt hva hun skulle gjøre.»

Det var lang kø bak mannen som spyttet, så kvinnen valgte å fortsette arbeidet og ekspedere kundene som ventet.

Bot eller fengsel

Dommerfullmektig Adrian Lillefjære skriver at: «På denne butikken er man vant til ulike mennesker, og reaksjonen hennes var først at hun ikke skulle anmelde forholdet. Det var først etter å ha snakket med kollegaer og familien sin at hun fant ut at dette ikke var greit. Hun fortalte sjefen sin om hendelsen noen uker i ettertid. Vanligvis ville man ha utestengt en person fra butikken for å ha gjort noe sånt, men siden det hadde gått noe tid da hun sa ifra til sjefen sin, valgte man ikke å gjøre dette. På direkte spørsmål fra retten uttalte den fornærmede at hun kjente igjen NN, og at det var han som hadde spyttet henne i ansiktet. Slik retten ser det, er det bevist utover enhver rimelig tvil at NN spyttet den fornærmede i ansiktet. Det vises her til at hun kjente ham igjen, forklarte seg detaljert om hva som hadde skjedd i forkant av hendelsen, og at hun beskrev nøyaktig hvordan han hadde spyttet. Retten ser ingen grunn til å betvile hennes forklaring på dette.»

Den 62 år gamle mannen var også siktet for heleri av to elsykler. Han nektet for dette også og hevdet at han hadde kjøpt dem på lovlig vis av noen som hadde kjøpt dem i en sportsbutikk i Skien. Han kunne imidlertid ikke bevise dette og dommeren trodde ikke på ham. 62-åringen er nå dømt til 24 000 kroner i bot. Hvis han ikke betaler, må han sone 24 dager i fengsel.