Det ble starten på Morgedal bygdefestival.

Fjorårets overskudd ble brukt til egenkapital for å lage et eget aksjeselskap til bygdefestivalen, og nå er de klare for å satse videre.

– Det var så utrolig gøy i fjor, forteller Thomas Berstad som driver Bjaaland bygderestaurant og Morgedal bygdefestival sammen med Hellene Berstad.

Håper å tredoble

Fjorårets festival ble holdt på parkeringen utenfor gjestehuset de driver i Morgedal og 200 mennesker tok turen.

– I fjor var vi begrensa av korona og kunne ikke ha flere enn 200 på festivalen. I år flytter vi festivalen til Morgedal camping og håper på 600 gjester, forteller han.

I år øker de også antall band på scenen fra tre til seks.

– Det er Ni liv og E76 som er headlinere. Vi hadde veldig mange frivillige til å hjelpe oss i fjor, og jeg hadde litt venner og kollegaer fra hele Telemark som kom hit. Alle var så imponert, for når E76 gikk på scenen så kunne samtlige på festivalen alle sangene utenat. Og så har man Ni liv som har skapt denne Telemarkana-musikkstilen. Country og bluegrass-inspirert, med tekst og lyd fra det moderne bygdetelemark, sier Berstad.

I tillegg kommer Tom Malvin Paulsen med band, Ajer og Haugen band, Morgan Olay og Bjaaen band.

Scenen som var snekret sammen av paller og konstruksjonsfiner blir byttet ut med en mobil scene, og de gjør en oppgradering på lyd og lys.

– Vi har fått utmerket hjelp fra Tonje Hansen i Digisound som holder til i Kragerø, og Thea Fjørtoft i Fjørtoft kulturproduksjoner. Jeg har aldri drevet festival før i fjor, så det er de som kan alt det tekniske og uten dem hadde det overhodet ikke funket, sier Berstad.

18 til 85 år

Hovedtanken bak festivalen er å skape aktivitet i Morgedal og ha et konserttilbud som alle kan samles om.

– Festivalen er ikke noe vi skal profittere på - den skal gå i null. I fjor var de yngste 18 år, og de eldste var 85. De på 85 var de første til å kjøpe billetter i fjor, og de har kjøpt igjen i år. Det er det som er spennende. Det er ikke en festival for kun unge eller eldre, sier Berstad.

Festivalen i fjor ble også noe som dro mange utflytta morgedøler og vesttelemarkinger hjem igjen.

– En som var her har bodd i Oslo i snart en manns alder. Han mente han aldri hadde sett så mange morgedøler, som han egentlig kom på at han kjente ganske godt, som han møtte på bygdefestivalen i fjor. Det er det som er grunntanken. Man har konserter og musikken som er rammen rundt, men det skal være et sted hvor man møter gamle kjente, danser og har det gøy, sier han og legger til at det i år må snekres et dansegulv.

- Det hadde vi ikke i fjor, og det fikk jeg høre, sier Berstad og ler.

Lokalt engasjement

Da de bestemte seg for å dra i gang bygdefestivalen i fjor var det lokale engasjementet stort.

– Folk stilte opp og var med på å både rigge opp og ned, og var vakter underveis. Seljord elektriske lånte oss paller som vi brukte til scenen og Morgedal entreprenør sponset oss med festivalgjerder, forteller han.

I det Thomas og Hellene delte nyheten om at det blir festival igjen 5. august i år var folk kjappe til å melde seg som frivillige.

– Vi må også rette en stor takk til Halvor og Jorunn Bjåland som er grunneiere på campingen og har vært så oppmuntrende og støttende, sier Berstad.

Lavvo og gamme

Morgedal camping, som blir den nye arenaen for Morgedal bygdefestival, er det Thomas og Hellene som i år har overtatt.

I tillegg til å legge festivalen til campingplassen har de nå satt opp en lavvo og en gamme fra Arctic lavvo.

– Lavvoer er egentlig helårstelt, så jeg er fryktelig spent på hvordan de bookes, forteller han.

Lavvoen er utstyrt med ordentlig dobbeltseng, strøm, ovn og vifte, kjøleskap, kaffetrakter, bord og stoler, platting og solstoler hvor man har utsikt over Morgedalstjønni.

Blir de godt mottatt vil de se hvor langt ut i skuldersesongen de kan trekke tilbudet.

– De blir veldig gode og varme. Det hadde vært kult om vi kan tilby dette som en overnatting det meste av året, sier Berstad.

Gjennom sommeren vil de også ha popup-servering på campingen fra bygderestauranten.