De røde dominerer, og bare så det er sagt, Malbec og et stykke rødt kjøtt er kanon. Likevel skal en ikke kimse av argentinernes Cabernet Sauvignon-viner heller. En Chardonnay fra Argentina har også fått sin plass i dag. Det kan jo hende du ønsker å grille noe annet enn oksen Ferdinand eller lammet Lars. De fleste av disse vinene fins i polets basisutvalg. Hvor gode de er finner du ut lengre ned på denne siden.
Nicolas Catena, Mendoza, Argentina (Fins overalt i Telemark) |
Rødvin | Druer: 85 prosent Malbec. 15 prosent Cabernet Sauvignon. Fatlagret 13 måneder. Sukker: 1,1 g/l Syre: 6 g/l Dyp blårød. Intens og kompleks, men sval duft av skogsbær, pepper og mint med hint av lær og sjokolade. Middels fyldig og svært syrefrisk smak med balansert konsentrasjon. Bra frisk ettersmak. |
Passer til | Grillet eller stekt storfe og småfe, smaksrike gryter, vilt eller barsk kos. Temperatur: 18 grader. |
Konklusjon | Flott duft, smaken er avgjort barskere og syrligere enn vanlig, men absolutt godkjent. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år. |
Terningkast | 5 |
La Riojana, Famatina Valley, Argentina (Kragerø, Notodden, Porsgrunn, Skien og Stathelle) |
Hvitvin | Drue: Økologisk Chardonnay. 10 prosent av vinen er fatlagret en kort periode. Sukker: 4,5 g/l Syre: 5 g/l Blank middels dyp strågul. Tropisk aroma av ananas og pasjonsfrukt. Lett og passelig tørr smak med syrlig appelsinpreget fruktighet og middels konsentrasjon. Bra ren og forfriskende ettersmak. |
Passer til | Grillet eller stekt rød og hvit fisk, skalldyr, salat eller forfriskning. Temperatur: 10 grader. |
Konklusjon | Vellaget typisk søramerikansk Chardonnay med bra prislapp. Fairtrade-vin. Jeg liker den. Drikkeklar, vinner ikke på lagring. |
Terningkast | 5 |
Pascual Toso, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalget) |
Rødvin | Drue: Cabernet Sauvignon. Lett fatlagret. Sukker: 2,3 g/l Syre: 4,9 g/l Dyp rødfiolett. Tiltalende duft av blå plommer, lakris og eikekrydder. Middels fyldig ganske tørr og sval solbær- og urtepreget smak med balansert konsentrasjon.. Bra fast ettersmak. |
Passer til | Grillet eller stekt storfe og småfe, smaksrike gryter, vilt eller barsk kos. Temperatur: 18 grader. |
Konklusjon | God duft, enda bedre smak. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år. |
Terningkast | 5 |
Pascual Toso, Mendoza, Argentina (Bestillingsutvalget) |
Rødvin | Drue: Malbec. Lett fatlagret. Sukker: 2,5 g/l Syre: 4,6 g/l Dyp rødfiolett. Grei, men enkel og litt avdempet aroma av blå plommer og svett lær. Middels fyldig, pepret, syrlig og stram smak med middels konsentrasjon. Frisk ettersmak. |
Passer til | Grillet eller stekt storfe og småfe, smaksrike gryter, vilt eller barsk kos. Temperatur: 18 grader. |
Konklusjon | Dufter ikke all verden, men smaker godt. Drikkeklar, kan lagres opptil 2 år. |
Terningkast | 4 |
Masi Agricola, Mendoza, Argentina (Fins nesten overalt i Telemark) |
Rødvin | Druer: 62 prosent Malbec, 30 prosent Corvina og 8 prosent Merlot. Dobbeltfermentert(modifisert Ripasso- metode). Fatlagret. Sukker. 5,8 g/l Syre: 5,6 g/l Dyp blårød. Kjølig og litt avdempet duft av krekling og blokkebær med hint av urter og vanilje. Middels fyldig, ubalansert, altfor syrlig, streng og tørr smak med middels konsentrasjon. Litt mer tiltalende ettersmak med sødme og friskhet i bra tospann. |
Passer til | Grillet storfe og småfe. Anbefales ikke som kosevin. Temperatur: 18 grader. |
Konklusjon | Lavere pris enn før, interessant duft, men ubalansert og avvisende smak. Produsenten oppgir 5,8 gram sukker pr. liter. Det kan umulig stemme! Vinen smaker syrlig, tørt og uvennlig som bare fytti! Den svakeste Masi Passo Doble jeg har smakt. |
Terningkast | 3 |