Da krigen brøt ut i Ukraina, bestemte arrangørene for den årlige påskekonserten å gjøre noe for å hjelpe. Konserten "Med Ukraina i våre hjerter" går av stabelen 5. april, og ifølge dirigent Øyvind Strand vil de donere overskuddet fra billettsalget til Røde Kors.

– Vi i korpset lurte på hva vi kunne gjøre. Og da tenkte vi at vi måtte gjøre det som vi kan best, og det er å spille konsert. Vanligvis så er jo billettsalget inntekten til korpset, men nå er det slik at hele overskuddet fra konserten går til Telemark Røde Kors, sier Strand.

Det har ikke vært mange konserter de siste to årene på grunn av nedstengninger og koronarestriksjoner. Men nå kan de endelig fylle kirkerommet igjen med publikum. Mirja Veum (18) ble med i jentekoret rett før koronaen slo ned i 2020, så hun er veldig spent på å få være med på påskekonserten.

– Det var litt stusselig i starten da det ikke var noe særlig konserter på grunn av korona, men da er det i hvert fall kult å få være med på et sånt stort prosjekt som det her, sier Mirja.

Det er ikke mulig å forhåndsbestille billetter, så her blir det første mann til mølla. Men Strand garanterer også at ukrainske flyktninger vil få gratis inngang.

– Alle flyktningene som er kommet herfra til Porsgrunn og Bamble og andre kommuner er hjertelig velkomne.

Kan bare spilles i Skien kirke

Under konserten blir det musikk og spill med blant annet Knut Buen på hardingfele, koret Canto Libre og Musikkforeningen Suoni. De kommer også til å spille "Himmelborg" og "Den store porten i Kiev" spesielt til ære for ukrainerne.

Strand komponerte selv "Himmelborg" til kirkens jubileum i 2019, og ifølge ham er stykket så tilpasset akkurat Skien kirke at det omtrent ikke kan spilles noe annet sted. Ikke noen annen kirke har rette akustikken. Selv ikke katedralen i Tønsberg har et stort nok orgel.

– "Himmelborg" er et stort verk som vi bare får spilt én gang, fordi for det første så er vi avhengige av å spille det i kirken, for det andre er vi avhengige av å ha med orgel, og for det tredje så er vi avhengige av å ha med hardingfelesolist, sier Strand.