Gå til sidens hovedinnhold

– Årets julegave til oss var at vi må stenge servering kl. 22. Hvordan er dette godt smittevern?

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg skriver dette som en representant for en bransje som jeg mener har blitt urettferdig hardt rammet i denne pandemien. Jeg er driver av en lokal bar i en by som ikke yrer av uteliv i utgangspunktet, og denne pandemien har selvsagt ikke bidratt til å gjøre dette bedre.

Årets julegave til oss var at vi må stenge servering kl. 22. Da har jeg lyst til å utfordre politikere og de som arbeider med smittevern i å forklare hvordan dette er godt smittevern? Spørsmålet blir mere relevant når kommunen da sender ut en tekstmelding i dag som slår fast at 46 prosent blir smittet hjemme ... Hvor mange smittetilfeller har blitt sporet tilbake til vår bransje? Så vidt meg bekjent er det ingen, ikke som vi har blitt gjort kjent med i alle fall.

Innenfor vår bransje har vi gjort alt det vi kan for å sørge for trygge forhold til alle, vi sender folk til et bord og får dem til å sitte ned, vi sørger for at de ikke danser, selv ved bordet. Vi sørger for at det er avstand og at Antibac er rikelig tilgjengelig. Jeg vil påstå at miljøet på alle utesteder i Skien er tryggere enn på en hvilken som helst hjemmefest der det ikke er noen regler og sannsynligvis altfor mange på for liten plass.

Det virker som om utelivsbransjen blir stemplet som et problem uten at dette kan konkretiseres på noen måte i form av tall og fakta, det er bare så enkelt å si at vi må begrense utelivet fordi det er et problem. Hvor er dette problemet dokumentert? De aller største smitte spredningene vi har lest og fått informasjon om er på hjemmefester og private arrangementer. Så hva er da grunnlaget for å begrense vår bransje?

Det er mange som ikke vet hvordan denne bransjen fungerer, men i alle fall for oss som ikke har matservering og derfor ikke kan få noe fra takeout så er påske og jul de to viktigste inntektskildene for oss. For meg konkret som driver en sportsbar så ville i tillegg dette året bydd på fotball EM og så OL direkte etter det, noe som skulle ført til et fantastisk år for oss. Påska forsvant jo totalt og nå er jula blitt amputert til et nivå som gjør at det blir nesten latterlig. Jeg kan bruke et helt konkret eksempel og det var i går der 35 prosent av vår omsetning var fra klokken 22–24. I juli var også 35 prosent av vår omsetning på fredag og lørdag fra kl. 23–02. Disse timene er det vi lever av og som er forskjellen mellom å kunne tjene noe, i alle fall gå i null, kontra og tape masse penger. Nå har dette allerede vært innskrenket til kl. 24 og nå senest da til kl. 22.

Mitt spørsmål er, hvilke konkrete tall eller fakta underbygger slike beslutninger? Meg bekjent så var smittetallene på det laveste når vår bransje faktisk kunne ha åpent til kl. 02 igjen, og i det det ble innskrenket til kl. 24 så gikk tallene opp, fordi folk da dro på hjemmefest etter at vi måtte kaste dem ut.

Det er fullt mulig jeg tar feil, men for meg gir det ikke mening.

Jeg ønsker alle en God Jul og et Godt Nytt år. Jeg håper vi kan sees neste år, hvis vi overlever da.

Erlend Viddal

Styrer/Styreleder på Mets Sportsbar, Skien.