Politi og ambulanse er på Herøya Industripark etter melding om en arbeidsulykke på stedet. En mann har fått lut på seg.

Mannen ble sett til av lokalberedskapen på stedet etter ulykken fram til ambulansen kom til stedet.

Marit Bredsen, Health, Environment, Safety and Quality (HESQ) Manager i industriparken forteller til Varden at ulykken skjedde i forbindelse med fylling av en tank. Det ble en lekkasje av lut som traff en mann på armen. Det er uklart hvor mye lut mannen fikk på armen, men ifølge henne kunne det se ut som førstehjelpsskader.

Ifølge helsebiblioteket har oppfølging etter etseskader samme prinsipper som for brannskader. En viktig forskjell er at eksponeringstiden for alkalier kan være lang og at det kan være igjen rester på hud som virker i lang tid, derfor kan lang skylletid være nødvendig.

Mannen er sendt til legevakt med lettere skader.

Politiet oppretter sak

Politiet har undersøkt omstendighetene rundt hendelsen. De har avluttet på stedet og oppretter sak.

Meldingen om arbeidsulykken kom 17.00 onsdag.

Lut

Lut er etsende løsninger som blant annet brukes til produksjon av vaskemidler. Lut er, i likhet med syrer, standard løsemiddel i kjemi.

Lut er etsende på hud og slimhinner, og virker «glatt» og vanskelig å vaske vekk, noe som gjør at lutsøl på hud og slimhinner må fjernes omgående ved skylling med vann. Sårene kan være dype og tilheler dårlig. Lut har også en tendens til å støtkoke.

I industrien blir uttrykket lut ofte brukt om vannløsninger av forskjellige stoffer, uansett løsningens basiske eller sure reaksjon.

Kilde: Store norske leksikon