Onsdag neste uke er det varslet en politisk generalstreik over hele landet. Det ventes at over én million mennesker i Norge går ut i streik. Med LO i spissen, etterfulgt av YS og Unio.

De tre fagbevegelsene går samlet mot regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven.

Les også: Uenighet stopper togtrafikken

KOSTBART FORSLAG

Distriktssekretær i LO, Irene Bordier Haukedal, er gjest i ukens utgave av Ærlig talt. Hun forteller at bakgrunnen for streiken er blant annet at regjeringen foreslår adgang til midlertidig ansettelse i ni til 12 måneder.

– Vi sa under valgkampen at dette kan bli resultatet av et slikt forslag, og så ille har det blitt, forteller Bordier Haukedal. Hun mener at regjeringens forslag vil koste landet langt mer, enn at halvannen million går ut i streik neste uke.

SKAPER UTRYGGHET

Fagbevegelsen er for fast ansettelse og trygghet i arbeidslivet. Ved å endre arbeidsmiljøet, slik regjeringen foreslår, hevder Bordier Haukedal at dette vil skape en utrygghet i arbeidslivet.

– Prøveansettelse i seks måneder slik vi har det nå, er moderne nok. Midlertidig ansettelse vil gjøre at de som er i arbeidslivet blir er usikker, forteller distriktssekretæren, og viser til at dette med at du må ha fast jobb for å få lån i banken, skaper en utrygghet.

I Telemark vil det bli holdt markering onsdag 28. januar på Teledølen for Notodden og omegn, i Rådhusamfiet i Porsgrunn samt på Rjukan.

Se video øverst i artikkelen.