Da taktekkeren banket på hos 96-åringen ble det problemer

SAMTALE: Seniorinspektør Malgorzata Nordskog fra Arbeidstilsynet Sør Norge behersker polsk og samtaler her med de polske arbeiderne.

SAMTALE: Seniorinspektør Malgorzata Nordskog fra Arbeidstilsynet Sør Norge behersker polsk og samtaler her med de polske arbeiderne.

Artikkelen er over 4 år gammel

PORSGRUNN: Da taktekker Levi Fredriksen fra Mjøndalen dukket opp på døra til Fred Thoresen (96) i Porsgrunn og anbefalte utskiftning av taket, gikk det taktekkerens vei. I går stanset Arbeidstilsynet Sør-Norge arbeidet.

DEL

Telemarksavisa var med da Fellesforbundet Telemark og Arbeidstilsynet Sør-Norge i en samordnet aksjon i går formiddag gjennomførte razzia på byggeplassen. I det enkle kjøkkenet sitter Fred Thoresen og fortviler sammen med dattera.

– Det lakk fra taket og da denne mannen banket på døra og tilbød seg å utbedre skaden tenkte jeg det var greit å si ja, sier 96- åringen.

Den 12. mars betalte han 50 000 kroner kontant til taktekkeren og da TA forlot eneboligen i går ettermiddag var han klar for å gå i banken og hente ytterligere 50 000 kroner. Fred Thoresen er av den gamle skolen som alltid gjør opp for seg og ikke vil ha problemer. Dessuten er helsa skral og det er lite å gå på.

– Det har vært mye mas om penger, sier Thoresen.

BANKET PÅ DØRA

Levi Fredriksen registrerte for ett år siden enkeltmannsforetaket Byggservice Levi Andreas Fredriksen, adresse Nedre Eiker. Han står oppført under bransje taktekker, blikkenslager, tømrer og maler. Det autoriserte regnskapførerselskapet DMC regnskap AS står registrert fratrådt under nøkkelopplysningene i Enhetsregisteret. I jakten på oppdrag fant Fredriksen fram til den enkle eneboligen på Flåtten, banket på og fikk napp. Partene ble muntlig enig om en samlet pris på 170 000 kroner, en pris som senere ble økt til 195 000 kroner på grunn av utskiftning av noe kledning opp under mønet.

– TA har ikke noe med hva min kunde Fred Thoresen betaler. Er det ikke lov å ta betalt for materialer og utført arbeid, spør Fredriksen sint og retorisk.

INGEN SERIØSE FIRMAER

Organisasjonsarbeider Rune Tønnesen ved Fellesforbundet Telemark er krystallklar.

– Det er ingen seriøse firmaer som går rundt og banker på dørene på denne måten. Og hvis det nå skrives kontrakt skal det foreligge en spesifisert regning over hvordan man kommer fram til beløpet. Hvis ikke kan det komme tillegg på tillegg. Totalprisen for dette arbeidet er etter min mening for høy. Tilleggsarbeidet burde kanskje koste 3000 kroner, mener Tønnesen.

SÅ KOM MELLOMMANNEN

Det er fire polakker som arbeider på eneboligen til Fred Thoresen. Hvor kommer de fra? Seniorinspektør Malgorzata Nordskog fra Arbeidstilsynet Sør-Norge gir ikke ved dørene og krever svar. Så plutselig nevner en av polakkene en person ved navn Johnny. Han bes innfinne seg på byggeplassen, ankommer slentrende og presenterer seg som Johnny Marthinsen fra Porsgrunn.

Han er bare en mellommann som annonserer etter arbeidskraft i avisene og han kjenner til at disse polakkene blant annet har vært hos Einar Strand i Skien. Men hva nå?

– De er ansatt i firmaet til Levi Fredriksen, forklarer Marthinsen og sjekkes foreløpig ut av saken.

Taktekker Fredriksen er av en annen oppfatning og sier følgende til TA:

BEKLAGER

– Johnny Marthinsen fortalte alt var i orden med papirene til disse polakkene og da regnet jeg med det.

De er ikke ansatt hos meg, Jeg benytter bare deres arbeidskraft, forklarer han. Den uttalelsen stemmer følgelig dårlig med Marthisens forklaring om deres ansettelse hos taktekkeren.

Ifølge Fredriksen skal de fire polakkene sende faktura og få betalt 20 000–25 000 kroner for arbeidet, resten er egeninnsats og så kommer materialene. Sluttsum 195 000 kroner.

Levi Fredriksen sier han ikke vet om polakkene har eget firma og har ikke sjekket opp om de har ID- kort og andre papirer i orden, et ansvar som påligger han som utførende byggservice firma. Det er ingen firmaer i Norge som kan sende faktura uten å være registrert.

– Jeg beklager dette ikke ble sjekket opp, sier Fredriksen. Han innrømmer å ha et såkalt påseansvar ved å sørge for at de som jobber for ham har papirene i orden.

FORTVILET

For nok en gang har Arbeidstilsynet Sør-Norge kommet til en byggeplass hvor det norske regelverket ikke etterleves. Her var ingen ID-kort, ingen arbeidskontrakter men bare fire polakker som tilsynet egentlig syntes veldig synd på.

Er det slik vi skal ha det i Norge, hvordan tror du arbeidsmarkedet i Norge ser ut om ti år, spør Nordskog.

Skatt Sør ble invitert å delta på razziaen men ingen dukket opp. Tilsynet og Fellesforbundet bare trekker på skuldrene.

– Vi vil nå sende varsel til Levi Fredriksen og kreve innsyn i arbeidskontrakter, se timelister, ID-kortet skal være i samsvar med kontraktene og be om lønnsslippene, sier Nordskog. Hun stanset arbeidet med øyeblikkelig virkning på grunn av manglende sikring. Seniorinspektøren er mildest talt fortvilet over hvordan arbeidsmarkedet i landet utvikler seg.

Fellesforbundet Telemark er ikke mindre frustrert.

– Vi opplever at mer og mer aktivitet ved norske byggeplasser likner på menneskehandel, sier Tønnesen.

Han vurderer å politianmelde saken men så er kardinalspørsmålet. Prioriterer politiet denne type saker? Politidirektør Odd Reidar Humlegård innrømmet senest i går overfor Aftenposten at altfor mange saker hvor det sannsynligvis er begått økonomisk kriminalitet blir henlagt. Politiet har verken ressurser eller tilstrekkelig kompetanse til å etterforske alle sakene.

– Jeg er mildest talt fortvilet over alt jeg ser, sier Tønnesen.

KRISEMØTE I SKUMRINGEN

Det ble hasteinnkalt til krisemøte med taktekker Levi Fredriksen i går kveld. For da Rune Tønnesen fra Fellesforbundet Telemark under razziaen kom i samtale med Fred Thoresen på formiddagen forstod han det var nødvendig å hjelpe til. Taktekker Levi Fredriksen hadde nemlig avtalt å hente ytterligere 50 000 kroner i kontanter fra Fred Thoresen denne kvelden og nå var huseieren på vei til banken. Rune Tønnesen sier stopp!

Sent på ettermiddagen ankommer taktekker Levi Fredriksen eneboligen sammen med en bekjent. På den andre siden av bordet sitter Rune Tønnesen og Fred Thoresen. Det blir anstrengende i begynnelsen men roer seg etter hvert. Partene enes om følgende:

Fred Thoresen betalte i går ytterligere 30 000 kroner kontant mens 20 000 kroner skal krediteres når taksteinen er på plass. Sluttbeløpet på 70 000 kroner skal honoreres når hele jobben er gjort, inkludert utskiftning av deler av taket inne i stuen. Så vil det være firmaets plikt å lønnsinnberette alt arbeid og sørge for skattetrekk. Mens det er skatteetatens oppgave å sørge for gjennomføringen.

– Vi har avtale om at jeg skal være til stede når firmaet får sluttoppgjøret og jeg kommer, lover Tønnesen. Han registrerer med tilfredshet at Levi Fredriksen ga etter på kravet om å få betalt 25 000 kroner for tilleggsarbeidet.

– Det var bra, sier han. Han fikk ikke avklart arbeidsforholdet til polakkene. Levi Fredriksen opplyste på møtet at han fikk se annonsen til polakkene i avisen og tok kontakt. Men det som forundret Levi Fredriksen var ifølge Tønnesen at det var fire polakker på arbeidsstedet. For det skulle jo bare være to ...

Artikkeltags