Øyner nytt håp

OPTIMISTISKE: Lillian Kased (32) og Olga Debaltovckaya (44) har begge stor tro på at Navs prosjekt skal gi dem større muligheter til å skaffe fast jobb. foto: ørjan madsen

OPTIMISTISKE: Lillian Kased (32) og Olga Debaltovckaya (44) har begge stor tro på at Navs prosjekt skal gi dem større muligheter til å skaffe fast jobb. foto: ørjan madsen

Artikkelen er over 5 år gammel

PORSGRUNN: Nav kjører nå i gang et prosjekt med fokus på arbeidsledige innvandrere med høyere utdanning. Prosjektet har gitt deltakerne nytt håp om fast jobb i distriktet. Lillian Kased (32) er både byggingeniør og dataingeniør - men har ingen ingeniørjobb.

DEL

Både Lillian Kased (32) og Olga Debaltovckaya (44) har høyere utdanning fra sine hjemland. Men en fast jobb har vært nærmest umulig å oppdrive. – Rett før sommeren begynte vi å kartlegge dem med innvandrerbakgrunn som hadde høyere utdanning, men som var arbeidsledige. Det endte med over 300 personer, forteller prosjektleder Heidi Tamminen Egge som mandag startet opp Nav-prosjektet rettet mot nettopp den målgruppen. Og i målgruppen er det deltakere med juristbakgrunn, ingeniører og flere av deltakerne har en bachelorgrad eller høyere utdanning.

VIL ÅPNE DØRER

– Det at man ikke er norsk gjør det vanskelig for dem å få jobb. Man kommer til jobbintervjuet, men så stopper det opp der, sier Egge som med prosjektet vil hjelpe de 20 deltakerne med å bygge et nettverk, skaffe dem en mentor og åpne dører og skape kontakter. – Målet er arbeid for samtlige, påpeker Egge. Med seg på laget har Egge fire rådgivere fra Karrierehuset og tiltaksansvarlig Bent Hegna – _ Norge går glipp av utrolig mye god arbeidskraft ved å ikke gi arbeidssøkere med innvandrerbakgrunn muligheten, mener Hegna og fortsetter. – Innvandrere er vant til å stå på og jobbe, de er ikke vant til å få alt servert på et fat.

MENTOR TIL ALLE

Nå håper de også at lokale bedrifter vil ta kontakt og være mentorer for deltakerne. – En mentor vil følge dem opp og gi dem veiledning, sier Egge. – Det er hundrevis av ledige jobber som er innenfor området til deltakerne. Veldig mange av dem kunne gått ut i jobb allerede i morgen, mener Hegna som også er i gang med et intensivkurs på Croftholmen innen helse- og sosial for innvandrere. Prosjektet som holdes i BeHa-kvartalet i Porsgrunn skal pågå i ett år. – Det blir intenst de tre første månedene, deretter blir det månedlige samlinger, forteller Hegge og legger til at alle skal ha en mentor innen tre måneder. – Vårt mål er også å få dem selvgående raskt, men en kommer ikke i mål uten en høy del av egeninnsats, avslutter Egge som også har mange interesserte på venteliste.

OPTIMISTISKE

Kased og Debaltovckaya har stor tro på at prosjektet vil være til stor hjelp for dem i arbeidsmarkedet. Kased har vært åtte år i Norge og jobber nå som frilanstolk. – Det er et motiverende prosjekt og jeg øyner større muligheter for å få meg en fast jobb, mener Kased som i juni var ferdig utdannet byggingeniør i tillegg til utdannelsen som dataingeniør som hun tok i Bagdad. Russiske Debaltovckaya på sin side er utdannet kunstlærer og ønsker seg en jobb innen det området. – Kurset vil være en god hjelp til å finne den rette bedriften, sier hun og fortsetter. – Drømmen er å etablere et norsk dukketeater og få Erlend Loe som manusforfatter til et skuespill, sier en drømmende Debaltovckaya som har stor tro på det skulle kunne la seg gjøre.

Artikkeltags