Det sier Mille Bratsberg (17) fra Skien.

Hun er en av sju elever på salg, service og reiselivslinja på Skien videregående skole som snart drar nordover – tre blir med Hurtigruten fra Bergen til Kirkenes, fire skal til Lofoten.

Møter turistene

– Vi skal praktisere det vi har lært, så godt vi kan, forteller Mille. – Går det bra vil vi møte mange turister og få dem som kunder, men vi vil også gjøre forfallende arbeid.

– Jeg tror det er viktig å komme seg ut i et arbeidsmiljø, ikke bare være på skolen.

I resepsjonen

Medelev Sindre Syvertsen (19), også fra Skien, uttrykker på sin side at han elsker å reise og at han liker et høyt tempo.

– For min del vil jeg utplasseres i resepsjon og ta imot turister, uttaler Sindre. – Det passer meg perfekt for jeg ser for meg en slik rolle i yrkeslivet.

– Hva er viktig i en slik jobb, tror du?

– Det er i alle fall viktig å kunne snakke med mennesker og like det. Være glad og smile.

Ikke språktrøbbel

De unge regner med at selv om turistene kan komme fra hele verden, så vil kommunikasjonen gå greit, alle kan engelsk. Men Ranchakon Bunprom (18) fra Ulefoss har et fortrinn, hun kan thai – hovedspråket i Thailand.

– Men som de andre på denne linja er nok det viktigste at jeg liker å møte folk, sier Ranchakon.

Større sjanse for lærlingplass

Lærer på salg, service og reiselivslinja, Guri Danielsen, mener turen nordover gir elevene en unik mulighet til å bli kjent med et område i Norge som nærmest har blitt invadert av turister de to siste årene.

– Og det er viktig at elevene på denne linja får komme seg ut i arbeidslivet og inn på bedriftene og får oppleve hvordan det faktisk er å jobbe der, sier Danielsen. – Det gir elevene store muligheter for lærlingplass etter praksisperioden.

Når elevene er ferdig med sin utplassering, må de lage både en skriftlig rapport og kunne gjengi sine erfaringer muntlig – og de får en karakter.

– Vi er virkelig motivert for å komme oss av gårde, forsikrer Magnus Ruud Auran (17), Porsgrunn. – Og vi får selvsagt en fin anledning til også å møte andre unge og være sosiale.

Blir stimulert

Om selve linja, salg, service og reiseliv, forteller skolen på sine nettsider:

«Et yrkesfaglig utdanningsprogram hvor du får kompetansen innenfor markedsføring og innovasjon, kultur og samarbeid og forretningsdrift. Du vil bli stimulert til skaperglede og utforskertrang gjennom praktisk problemløsing.»