Gå til sidens hovedinnhold

Antall bøter er halvert: – Det kan jo virke som de nye reglene har hatt effekt

Selv om tallet er redusert med 50 prosent er Ung i Trafikken ikke fornøyd.

Totalt ble 2297 personer i løpet av de to første månedene bøtelagt for mobilbruk i trafikken – 195 av de bøtelagte var i Søt-øst politidistrikt.

Sammenlignet med samme tid i fjor, er den en halvering for Sør-Øst politidistrikt. Det kommer fram i en pressemelding fra Ung i Trafikken, Norges eneste trafikksikkerhetsorganisasjon for ungdom.

Det er gledelig at bilistene i større grad legger bort mobilen mens de kjører, likevel er 195 personer bøtelagt for mobilbruk i Sør-Øst politidistrikt. Kjører du i 80 km/t og ser bort fra veien i fem sekunder, har du kjørt 110 meter. Det tilsvarer nesten lengden på en fotballbane, sier kommunikasjonsrådgiver Henrik Pettersen Sunde i pressemeldingen, og legger til:

– På de 110 meterne kan du i verste fall ha kjørt på en person eller bilen foran deg. Tenk på hvilke konsekvenser det kan få. Jeg forstår ikke at noen vil utsette andre eller seg selv for en slik fare. Uoppmerksomhet er en medvirkende faktor i omtrent hver tredje dødsulykke og mobilbruk er en del av problemstillingen.

1. januar 2021 økte satsene for bruk av mobil i trafikken. Blir du tatt på fersken får du 5000 kroner i bot og hele tre prikker på førerkortet. I fjor var boten på 1700 kroner og en prikk.

– Det kan jo virke som de nye reglene har hatt effekt. Vi krysser fingrene for at reduksjonen fortsetter i måneden framover, sier rådgiveren.

Unge er ikke verst

De ferskeste sjåførene får ofte kritikk for sin trafikale atferd. Men de nasjonale tallene viser at det er de drevne bilistene som er verst.

På landsbasis ble hele 843 personer i aldersgruppen 30.40 bøtelagt, mens 589 personer i aldersgruppen 18–29 måtte punge ut.

– Onde tunger mener de yngste er verst i trafikken. Legger vi disse tallene til grunn, er det jo de mer erfarne sjåførene som har en del å jobbe med. Uavhengig av hvem som er verst håper vi bilistene legger mobilen i lomma mens de er på veien. Vi har ingen å miste, avslutter Sunde.