– Da jeg la meg fredag kveld, var alt fint. Vi hadde hatt en kjempefin dag. Jeg våknet tidlig lørdag til masse meldinger fra venner som var bekymret for meg. Jeg skjønte ingenting.

Etter noen minutter kom hun seg til hektene, og forsto hva meldingene dreide seg om.

Anne Merethe Øverland er i Oslo sammen med kjæresten, mor og stefar for å feire og markere Pride. De er alle rystet over det som skjedde i Oslo da en mann 40-årene gikk til angrep med skytevåpen i Oslo sentrum.

Avlyser Pride-markeringer

To personer er døde og 19 personer er alvorlig skadd. Skytingen skal ha skjedd ved utestedene Per på hjørnet og London Pub. Sistnevnte er kjent for å være et samlingssted for homofile. PST vurderer skytingen i Oslo som en terrorhandling.

– Vi vurderer hatkriminalitetssporet som sterkt, sa politiinspektør Tore Soldal på pressekonferansen til politiet lørdag formiddag.

Den store Pride-paraden og markeringen i Oslo ble er avlyst som følge av angrepet.

Skal markere dagen

– Det som har skjedd er helt forferdelig trist. At én mann kan ødelegge for så mange. Det er skummelt at det fortsatt er noen som tenker som det, og som gjør sånt. Det er helt grusomt, sier Anne Merethe fra Oslo.

Hun er trist og sjokkert over de grusomme hendelsene, men har bestemt seg for å ikke la hatet vinne. Prideparaden, som hun hadde gledet seg til, er avlyst. Likevel vil hun feire og markere kjærligheten.

– Jeg har gått litt fram og tilbake, om hva jeg skal gjøre, men jeg har bestemt meg for å ta på meg «outfiten» og feire på min måte. Gjerningsmannen har ødelagt nok, og skal ikke vinne.

Kjenner på frykt

For første gang i livet kjenner hun på følelsen av frykt for å vise sitt sanne jeg. Tidligere denne uken skrev Telen om Anne Merethe, og om hennes erfaringer som skeiv på Notodden.

– Jeg har aldri følt på å være redd for å gå ut slik jeg er, men det gjør jeg nå. Derfor vil jeg ta på meg pride-klærne, gå ut og likevel feire på min måte. Det blir som en slags protest mot hatet og frykten, sier hun.