Partene står steilt

SVAKT UTRYKK: – At Anders Behring Breivik er mentalt sårbar, er et svakt uttrykk. Det er et veldig, veldig svakt uttrykk, sa Breiviks prosessfullmektig, Øystein Storrvik, i sin prosedyrer på siste dag av rettssaken.FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

SVAKT UTRYKK: – At Anders Behring Breivik er mentalt sårbar, er et svakt uttrykk. Det er et veldig, veldig svakt uttrykk, sa Breiviks prosessfullmektig, Øystein Storrvik, i sin prosedyrer på siste dag av rettssaken.FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

SKIEN: Staten mener Anders Behring Breivik er en posør som håner rettsstaten. Breiviks advokat kaller ham forvirret og mentalt sårbar.

DEL

Partene i saken om Breiviks soningsforhold står steilt mot hverandre i synet på om Breiviks menneskerettigheter er krenket eller ikke under soning.

– Det er ingen knekket mann med isolasjonsplager vi møter, men den samme ideologisk forstyrrede narsissisten vi har møtt tidligere. Oppførselen Anders Behring Breivik har utvist i retten, er en hån mot rettsstaten som har tatt hans sak på alvor, tordnet regjeringsadvokat Adele Matheson Mestad i sin oppsummering fredag.

Minnet om 22. juli

– Breivik er mentalt sårbar og har fremstått forvirret i retten. Han har tegn på soningsskader som kriminalomsorgen ikke har tatt på alvor, insisterte Breiviks advokat Øystein Storrvik i sin oppsummering. Mestad trakk fram at Breivik gjorde nazihilsen på sakens første dag og at han brukte partsforklaringen til å forfekte høyreekstrem ideologi og til å fremme krav på vegne av denne ideologien.

– Det avslører at Breivik er ute etter noe helt annet enn det han gir uttrykk for i søksmålet, sa hun. Hun minnet så retten om terrorangrepene 22. juli 2011, og den sorg og de «ubeskrivelige traumer» Breivik påførte de etterlatte og overlevende ved å «ta i bruk terrorens feige virkemidler».

Storrvik ba retten se forbi Anders Behring Breiviks gjerninger og «det folkelige hylekoret» i vurderingen av saken.

Siste mulighet

– Den alle hater, har retten som sin siste mulighet til å sikre minimumsrettighetene sine, uttalte han.

Storrvik pekte på at Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) har sagt at alvorsgraden i hva en person er domfelt for, er «irrelevant» for bedømmelsen av hvorvidt menneskerettighetene er brutt under soning. Storrvik hevdet i retten at Breiviks soningsforhold ligger under minimumsstandarden satt av Menneskerettighetsdomstolen, og pekte særlig på varigheten og omfanget av isolasjonen.

Statens prosessfullmektige avviser fullstendig at Breiviks rettigheter er krenket. De mener dessuten at Breivik har gjort sin egen situasjon verre ved å takke nei til flere tilbud om besøksvenner og aktiviteter, og ved å insistere på å kun ha kontakt med ideologiske meningsfeller.

En glattbarbert Breivik sto fram som nazist i retten og sa hans viktigste krav var å få ha kontakt med fem likesinnede venner og få gifte seg med en nasjonalsosialistisk kvinne.

Kriminalomsorgen har nektet ham å brevveksle og motta besøk av slike meningsfeller, fordi de frykter at hans budskap vil bli spredd og kan oppildne andre til kriminelle handlinger.

Mestad avviste at dette innebar en krenkelse av Breiviks rett til privatliv.

– Alle dommer fra EMD knytter seg til retten til å ha kontakt med nære relasjoner, ikke bygge nye. EMD beskytter retten til eksisterende familieliv, ikke til å starte et nytt, viste hun til i retten.

Artikkeltags