I en pressemelding skriver Trygg Trafikk at i år vil flere velge bilferie i Norge som sin sommerferie.

«Mange har kanskje ikke vært på bilferie siden de selv var barn. Gode minner for mange, men alt var ikke bedre før. Det mener Trygg Trafikk og If som nå inviterer telemarkinger til å dele bilder fra bilturer før i tiden.»

6 av 10 skal på ferie i Norge i sommer, og 4 av 10 er usikre eller planlegger å bli hjemme. Av de som skal feriere i Norge oppgir 6 av 10 at de skal på bilferie. Nesten to tredjedeler av de som skal på bilferie pleier å være på chartertur eller annen ferie i utlandet. Dette i følge en ny undersøkelse fra Trygg Trafikk og If.

– Sommeren er høysesong for trafikkulykker, og i år blir det mer trafikk enn vanlig. Da er det viktigere enn noen gang å tenke sikkerhet for de mest verdifulle passasjerene, nemlig barna. Vi håper bildedugnaden kan være en hyggelig påminnelse om å sikre barna riktig i bilen, sier Silje Kristine Hansen, kommunikasjonsrådgiver for Trygg Trafikk i pressemeldingen.

- Alt var ikke bedre før

«Alt var bedre før» hører man ofte, men det er ikke sant når det gjelder trafikksikkerhet. I 1969 omkom det nemlig så mange som 103 barn i trafikken i Norge. I 2019 var det 0.

– Barn er det kjæreste vi har, og det er vårt ansvar som voksne at de ikke blir skadd i trafikken. Mange sitter med minner fra bilferier i Norge og Norden, kanskje fra sin egen barne- og ungdomstid, men vi har heldigvis også beveget oss langt på den tiden med tanke på trafikksikkerhet, sier Mette Magnussen, regionleder for Trygg Trafikk i Vestfold og Telemark.

Bilder deles ved å gå inn på tryggtrafikk.no/altvarikkebedrefor, hvor du kan laste opp bilder og dele din historie.

– Vi ønsker å dokumentere utviklingen innen trafikksikkerhet og derfor trenger vi bilder som viser hvordan det var før. Så enten du i år skal på bilferie med eller uten barn eller ha annen type ferie, håper vi at du vil hjelpe oss med dele bilder fra bilferier, enten det var på 50-, 70-, 80- eller 90-tallet, sier Magnussen.

– Fem ganger tryggere å sikre barn riktig

Resultater fra 3963 kontroller gjennomført i 2019 viste at 35 prosent av barn under 4 år sitter feil vei. Det viser at vi fortsatt har et stykke igjen, mener forsikringsselskapet If, som har jobbet samme med Trygg Trafikk om sikring av barn i bil i flere år, og også er sammen om årets sommerkampanje «Alt var ikke bedre før!»

– Det bekymrer oss at så mange fremdeles sikrer barna sine feil i bilen. Det å sitte bakovervendt i bil for barn er faktisk hele frem ganger tryggere enn å sitte vendt forover, sier Jan Olav Nilssen, ansvarlig for skadeforebygging hos forsikringsselskapet If.