– Alle folk som har med elver å gjøre er litt rastløse

Av

– Jeg tror mange har et ambivalent forhold til byen sin; De lengter enten bort herfra eller kjenner at «her hører jeg skikkelig til». Det er det sangen handler om, sier Finn Stokke (46). Hvert år skriver han ei ny låt til Bakkenrevyen som holder til i Katakombene, og i år handler sangen om Skienselva.

DEL

Den 13. mars blir det Bakkenrevy for åttende år på rad med kjente figurer som Bakken-beboeren Trygve, sladrekjerringa Hjørdis og hele Hormonkoret. Men midt oppi alt tøys og tull som folka i Bakken finner på, har Finn som vanlig skrevet tekst og melodi til en egen Skiensvise, som i år er en hyllest til Skienselva.

– Det er blitt en tradisjon at vi skriver en vise som handler om ett eller annet lokalt. Tidligere har sangen handlet om bybrannen og om Hjellevannet – altså om temaer som ikke bare er tøysete. Så i år satte vi oss ned i skrivegruppa for å skrive en sang om elva, en nostalgisk sang, sier Finn.

– Hvis vi kan få frem en liten tåre mellom galskapen og latteren, så er jeg veldig fornøyd.

Elva i blodet

Da Finn skulle skrive om Skienselva, begynte han å se til amerikanske låter om Mississippi-elven for inspirasjon. Og han mener at det er visse temaer som går igjen der som han også kan kjenne seg igjen i:

– Alle folk som har med elver å gjøre er litt rastløse; Du har kjempetilknytning til byen din, men likevel kjenner du at det er noe som trekker deg vekk. Jeg tror noe av mentaliteten vår ligger i den elva.

Sangen har sannelig truffet det nostalgiske hjertet til de andre i Bakkenrevyen. Teatersjef Ole Bjørn Ulsnæs (60), som selv skulle vært femtegenerasjons taubåtskipper på elva, er blitt rørt til tårer under øvingene.

– Sangen er en hyllest til Skien og for oss som er vokst opp med elva i blodet, sier Ole Bjørn.

Et eget univers

Bekkenrevyen har holdt på i åtte år, og den er blitt sitt eget lille univers av karakterer. Gjennom årene har revyen opparbeidet seg sin egen tilhengerskare som ivrig dukker opp hvert år for å se spilloppene til figurene.

– Hvis noen hadde sagt til meg at de figurene skulle leve sitt eget liv, så hadde jeg ikke trodd på dem, men de gjør jo det, sier Ole Bjørn.

– Vi bruker de figurene til å kommentere ting rundt oss. Vi flytter alt som kan skje hvor som helst til Bakken, som består av folk som kunne ha bodd der, men de kunne bodd hvor som helst ellers.

Har solgt over 500 billetter

Alle fem forestillinger nesten utsolgt en uke før premieren. Bakkenrevyen har aldri solgt så mange billetter, men det er noen få billetter igjen. Det blir fem fulle hus med rundt 110 publikummere per forestilling i tillegg til de 13 skuespillerne på scenen.

Bakkenrevy har også ventelister for å bli medlem av ensemblet.

– Vi har stort sett vært de samme alle åra, det er bare noen få som er kommet til. Vi har ventelister for å komme inn, for vi har ikke plass. Garderoben er stappfull og vi har ikke plass til flere på scenen. Sist gang vi tok inn noen var i fjor, sier Nina E. Evensen (63), som har vært regissør hvert år siden starten og har skrevet over hundre tekster til revyen.

Artikkeltags