Gå til sidens hovedinnhold

– Alle drømmer om å komme hit

PORSRGUNN: Det var god stemning da Kunsthall Grenland mottok en betydelig pengegave tirsdag denne uken. – Det er så stas, alle drømmer jo om å komme hit, sier Hanne Christensen.

Det går mot et nytt verksted og et Nasjonalt senter for Samtidskeramikk på Porsgrunds Porselænsfabrik.

– Det er helt fantastisk. Til nå har vi fått låne et lokale av Bratsberg, men nå ser det ut til at vi endelig kan få etablere vårt eget verksted, sier Hanne Christensen som er koordinator for Kunsthall Grenland.

– Brenner høyt

Tidligere har kunsthallen mottatt en pengegave fra Sparebankstiftelsen Telemark på 900 000 kroner. Nylig fikk de samme beløp fra Sparebankstiftelsen DNB.

Pengene skal gå til etableringen av et verksted som skal inngå i Kunsthall Grenlands nye profil og satsing på samtidskeramikk. Verkstedet 1400 grader skal etableres i gamle Sliperihallen på Porsgrunds Porselænsfabrik.

– Det er ingen andre som brenner med så høy temperatur som vi kan gjøre på PP, så dette er helt unikt, og gir en så god kvalitet på porselenet. Derfor drømmer alle kunstnere som driver med keramikk om å få komme til PP å brenne her, forteller Hanne Christensen.

Det nye senteret skal dermed hete 1400 grader.

– Helt unikt

Med verkstedet som er samlokalisert med Porselænsfabriken og museet vil man kunne tilby kunstnere lokalt og internasjonalt helt unike muligheter for produksjon.

– Tenk å få et verksted som er 100 prosent operativt og med de verktøyene vi trenger i et dobbelt så stort lokale som vi har hatt tidligere. Nå får vi 200 kvadrat, det blir helt fantastisk, sier hun og forklarer at de er med i et nordisk prosjekt hva gjelder keramikk.

– Det finnes ingen andre typer kunstnerverksteder i landet, jeg tror heller ikke i Norden, så dette er helt unikt. Nå vil dette senteret som vi er så freidige å kalle det, ha som hovedanliggende å fokusere på keramikk som materiale.

Snarlig byggestart

Kunsthall Grenland er nå på god vei mot fullfinansiering og realisering.

– Vi har noen flere søknader på vei, men etter planen begynner vi byggingen allerede i september, og håper og tror mye kan stå ferdig på nyåret i 2022, sier hun og forteller at det er også er en nydelig bakgård i forbindelse med den gamle sliperihallen som vil bli deres nye lokale.

– Det er et stort og flott lokale som også har en fantastisk bakgård. Tenk å kunne hatt en skulpturpark i hagen da! sier hun avslutningsvis.