(Nettavsien) Da nye lettelser i koronatiltakene ble presentert tirsdag, var ikke lenger frykten for overbelastede sykehus en del av begrunnelsen for å beholde noen av dem.

I FHIs nye ukesrapport kan man se hvorfor: Aldri før har så mange nye pasienter havnet på sykehus med covid-19 som i forrige uke. Det ble lagt inn 385 nye pasienter med covid, men halvparten av disse er havnet på sykehus på grunn av noe annet.

Så selv om det er historisk mange pasienter med covid-19, har det flere ganger tidligere havnet flere pasienter på sykehus på grunn av covid-19.

Når smittetrykket er høyt, betyr det at mange som har behov for helsehjelp tilfeldigvis også er smittet med korona.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Antallet innleggelser på sykehus med covid-19 som hovedårsak har økt de siste to uker. Likevel er det nå en veldig lav andel av meldte tilfeller (0,12 %) som legges inn i sykehus for covid-19 ettersom omikronvarianten gir mindre alvorlig sykdom og flere er godt beskyttet gjennom vaksinasjon, melder FHI.

Samtidig melder FHI at nye innleggelser på intensiv gikk ned med over 25 prosent.


Uvaksinerte fortsatt betydelig overrepresentert

Av de sykehusinnlagte som hadde covid-19 som hovedårsak, var vaksinasjonsstatusen som følger:

  • 31 prosent var uvaksinert
  • 34 prosent hadde fått to doser
  • 32 prosent hadde fått tre doser

91 prosent av befolkningen over 18 år har fått to eller flere doser. Det betyr at de uvaksinerte fortsatt er betydelig overrepresentert på sykehusene.

- Høy vaksinasjonsdekning bidrar til beskyttelse mot alvorlig koronasykdom. Alvorlig covid-19 rammer nå særlig uvaksinerte personer og vaksinerte personer med høy alder eller underliggende sykdommer. Det er derfor avgjørende at uvaksinerte starter sin vaksinasjon, og at personer over 45 år og medisinske risikogrupper over 18 år tar oppfriskingsdose, skriver FHI.

Økende smittetrykk

FHI har lenge vært klare på at det å holde omikron tilbake ikke er mulig, og deres siste vurdering er at R-tallet nå ligger mellom 1,2 og 1,5.

- Dette betyr at trenden i smitte er økende med en doblingstid mellom 8 og 14 dager, melder FHI.

Dette er vesentlig saktere enn de forventet rundt nyttår.

Det ble meldt om 133.055 nye smittetilfeller i løpet av uken, noe som er det høyeste tallet gjennom pandemien. Grunnet store endringer i teststrategien er tallet ikke direkte sammenlignbart.

Antakelsen er at flere millioner vil bli smittet de neste månedene.

- Smittespredningen øker i befolkningen. Antall nye covid-19 positive innleggelser i sykehus (alle årsaker) og med covid-19 som hovedårsak øker, men risikoen for alvorlig sykdom er svært lav for de fleste smittede, skriver FHI.