DSB opplyser at de har fått flere tilbakemeldinger om at folk skal ha blitt oppringt fra telefonnummer 3331 0660 og mottatt tekstmeldinger med en lenke.

– Ikke trykk på lenken, om du får en SMS som tilsynelatende kommer fra DSB, skriver de på sine nettsider.

– Verken oppringningen eller SMS-er kommer fra DSB.

De ber alle slette meldingen og ikke trykke på lenken.

NSM bekrefter dataangrep

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter at flere store norske virksomheter har vært utsatt for tjenestenektangrep det siste døgnet.

Dette har ført til at viktige nettsider og nettbaserte tjenester oppleves utilgjengelige. Det som tilsynelatende framstår som en kriminell pro-russisk gruppering, virker å stå bak angrepene, opplyser NSM.

– Angrepene er rettet mot en rekke store norske virksomheter som tilbyr viktige tjenester til befolkningen, sier NSM-direktør Sofie Nystrøm.

I lys av den pågående sikkerhetspolitiske situasjonen, gikk NSM i mai ut og ba norske virksomheter forsikre seg om at de klarer å håndtere tjenestenektangrep.

– Vi har sett lignende angrep i andre land den siste tiden, men ingen av disse har meldt om varige konsekvenser. Angrepene vil likevel kunne skape usikkerhet i befolkningen, og gi inntrykk av at vi er en brikke i den pågående politiske situasjonen i Europa, sier Nystrøm.

Flere norske nettsider nede

Oppdatert med info blant annet om Killnets uttalelser på Telegram og trusler mot Stoltenberg. Dropper navnet Difi i listen over nettsider som skal angripes. Direktoratet sluttet å hete Difi i 2019. Tar inn at også UDI forbereder seg på angrep.

Flere offentlige norske nettsteder sliter eller er nede etter å ha blitt utsatt for massive dataangrep. En russisk hackergruppe antas å stå bak.

Nettsidene til Arbeidstilsynet og BankID var begge ute av drift onsdag formiddag. Altinn skriver også på nettsidene sine at «de opplever ustabilitet».

– Vi kan bekrefte at det har pågått et tjenestenektangrep mot Altinn og ID-porten. Det startet cirka klokken 2 natt til onsdag, sier kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn til TV 2.

Dagbladet melder samtidig at den russiske hackergruppa Killnet skriver på nettsidene sine at de skal angripe politiet, UDI, BankID, ID-porten, Nav og flere andre norske nettsider og nettjenester.

– God morgen Norge! Alle avdelinger til kamp! står det i en melding fra Killnet på Telegram.

Ifølge avisa skal de også ha brukt et bilde av utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) på det sosiale mediet, der Huitfeldt ser ut som en maske fra Disney-filmen Maleficent. Der retter de også trusler mot Nato-sjef Jens Stoltenberg og hans familie.

«Jeg glemte å introdusere deg for vår fiende nummer 1 – Jens Stoltenberg. Denne djevelen vil svare for ethvert liv til en russisk soldat. Og også hans familie, hans barnebarn og hans støttespillere vil svare.»

Støre fordømmer hackerangrepet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) fordømmer hackerangrepet, men sier det ikke ser ut til å ha gjort alvorlig skade.

– Jeg fordømmer det angrepet. Det er et angrep, sier Støre til NTB.

– Cyberangrep er en del av det moderne trusselbildet. Det er ikke vi uforberedt på, så vi har myndigheter som følger nøye med på det, og som er i stand til å få oversikt og vurdere hvordan man skal forsvare seg. Så langt jeg er informert nå i ettermiddag, så har ikke dette angrepet gjort noen betydelig skade, sier han.