– Det er meldt full storm, forteller havnekaptein Walter Ahlgreen.

Full storm betyr vind i styrke 25 m/s.

– Det er ikke noe nytt med litt vær langs kysten, vi har opplevd full storm i Langesund før. Selv om jeg ikke kan huske at det har vært noen i år. Men det var i fjor høst, sier Ahlgreen.

Rett fra sør

Det som imidlertid er litt annerledes for den kommende stormen er at den kommer rett fra sør i begynnelsen.

– Det er klart at det blir spesielt når det kommer rett fra sør. Det vil være mer merkbart enn når det kommer fra sørvest. Det betyr at sjøen vil bygge seg mer opp. Barenswatch melder at det vil være et snitt på bølgehøydene på fem meter, mens det på maks vil være åtte til ni meter, men da snakker vi litt lenger ute, sier Ahlgreen.

Ikke ut i fjæra

Ahlgreen advarer folk mot å gå for langt ut i fjæra når stormen står på. Spesielt siden det vil være mørkt når det står på som verst.

– Nå vil det verste av været skje når det er mørkt. Det å se noe vil være vanskelig og det vil være glatt. Derfor er det greit å holde seg på den trygge siden, sier han.

– Så vil været dreie mer over til sørvest tidlig på morgen og gå ned til liten kuling slik været er meldt nå. Vanligvis legger sjøen seg ganske fort når vinden dreier, sier han.

Sjekk fortøyninger

Ahlgreen ber spesielt båtfolket om å sjekke fortøyninger godt.

– Dette været kan være merkbart lenger innover i fjorden, inn i Langesund og mot Stathelle, det som er mot Langesundsfjorden. Det kan også bli litt svell og er ikke båter godt fortøyd kan fortøyninger ryke i løpet av natta. Men nå er jo også de som bor lengst ute godt vant til litt ruskevær.

Siden det er pålandsvær i mange timer, så er det også sjanse for at det kan komme en stormflo ut av dette været.

Meteorologisk institutt advarer om at løse gjenstander kan blåse av gårde, og at det er muligheter for kansellerte avganger for ferge, fly eller annen transport. Broer kan også bli stengt.

I tillegg til kraftig vind er det ventet mye snø flere steder i landet de kommende dagene. Gult farevarsel er utstedt for fjellet i Sør-Norge og for fjellene i Sogn og Fjordane, og det kan komme opp mot 20–40 cm snø, melder NTB.