Fredag er det igjen sendt ut et oransje farevarsel for Øst- og Sørlandet. Enkelte steder i Telemark kan få opp mot 40 centimeter snø.

Politiet, fylkeskommunen og Statens Vegvesen med felles oppfordring fredag.

– Nå må den enkelte bilfører bidra til at alle kommer trygt frem. Det er viktig at alle tar det med ro og holder avstand til bilen foran! Det skriver veivesenet i en pressemelding torsdag kveld.

20 mm snø fredag

– Det blir ganske likt som på onsdagen. Det vil nok være litt kaotiske tilstander, sier vakthavende meteorolog hos Meteorologisk institutt, Ingrid Bentsen.

Det er i skrivende stund meldt om 20 millimeter nedbør i Skien fredag. Når nedbøren kommer som snø, er en tommelfingerregel at én millimeter nedbør tilsvarer én centimeter snø.

– Det blir mye snø. Det kan komme 30 centimeter enkelte plasser, og man bør beregne god tid i morgen. Snøen kan ta tid å måke bort, så kjør forsiktig, ta deg tid, og bli på hjemmekontor om mulig, oppfordrer Bentsen.

Meteorolog Martin Granerød hos Meteorologisk institutt opplyste til TA, onsdag, at det er spesielt på grensen mellom Telemark og Agder at de største mengdene vil komme.

Der ser det ut til å kunne bli rundt 20 – 30 centimeter, sa Granerød. Torsdag ble altså varslet oppjustert til å være 40 centimeter på de mest utsatte områdene.

I Kragerø er det nå varslet hele 44 millimeter nedbør på fredagen.

Snøen vil lave ned fra morgen til kveld, men ifølge prognosene vil det komme spesielt mye snø på formiddagen.

Skien kommune melder torsdag at det fortsatt er svært utfordrende kjøreforhold i Skien. Det påvirker hjemmetjenesten.

- Det må påregnes forsinkelser og det kan også i dag ta tid for hjemmesykepleien å komme til den enkelte bruker. Nødvendig helsehjelp vil bli prioritert. Brukere vi ikke kommer til, vil bli ringt til, melder kommunen.

Som ved onsdagens snøfall, anbefaler meteorologene blant annet om å bruke riktige dekk og kjøre etter forholdene, samt å følge råd og sjekke status fra transportaktører. I tillegg bør man som bilist i forkant av kjøreturen vurdere om reisen er nødvendig.

Først snø – men så ...

Til helgen og neste uke er det derimot meldt om en værendring. Det vil fremdeles komme mye nedbør, men det vil ikke lenger komme som snø, men som regn.

Meteorolog Granerød sa følgende til TA:

– Prognosene tyder på at det går over til regn allerede på lørdag, og da blir det fort isete, så da får vi en ny runde med dette igjen.

Det var den type vær som førte til store problemer på veiene i romjulen. Det glatte føret fikk konsekvenser for både fotgjengere og bilister, og trafikken tok det meste lengre tid enn vanlig.

Vann kan i verste fall havne inn i huset

Har du ikke måkt hjemme ennå, kan det være lurt å gjøre det før regnværet kommer. Meteorologen forklarer hvorfor:

– Hvis du har mye snø hjemme, og snøen dekker over aller steder vannet som kommer kan renne vekk, kan du i verste fall få vannet inn i huset ditt.

– Tror du regnværet vil skape lignende tilstander som i romjula, da det var speilblanke veier?

– Ikke nødvendigvis. Ute ved kysten vil det trolig være for varmt, med opp mot seks varmegrader, og der tror jeg ikke det blir et stort problem. Men lenger inn fra kysten vil det bare være et par plussgrader, og dermed vil det bli mer slaps og is. Så det er veldig variabelt, sier Bentsen.