En morgen tidlig i mai våknet Adrian til at han ble bombardert av meldinger på mobilen. Listen over vinnerne av Drømmestipendet 2022 hadde akkurat blitt publisert, og Adrian var én av dem som hadde vunnet!

– Jeg fikk litt sjokk. Det var jo så mange bra bidrag med, og jeg var bare utrolig takknemlig for i det hele tatt å bli nominert, så det er helt surrealistisk å vinne noe sånt, sier Adrian. – Det er jo utrolig stas og en viktig bekreftelse for meg om veien videre.

Hvert år trekker Drømmestipendet ut 50 vinnere blant hundrevis av unge bidragsytere fra hele landet. Kommunene nominerer unge, kunstneriske talenter i kategoriene musikk, dans, skapende skriving, visuell kunst, teater, sirkus eller åpen klasse, og vinnerne får et stipend fra Norsk Tipping og Norsk kulturskoleråd på 30 000 kroner i premie. Blant tidligere vinnere er Astrid S, Didrik Solli Tangen, Ella Marie Hætta Isaksen, Heidi Ruud Ellingsen og Ingebjørg Bratland.

– Hvorfor jeg vant har jeg ingen anelse om, ler Adrian.

Forventet ikke å vinne

Adrian studerer musikk i Oslo, og titt og ofte møtes han og noen andre musikalske kamerater for å spille musikk sammen. Det var mer eller mindre et rent innfall at han bestemte seg for å sende inn noen opptak av musikken de spilte sammen som innslag til Drømmestipendet.

– De klippene vi hadde, var egentlig bare fra en øvelse som jeg hadde tatt opp. Så tenkte jeg at det var brukbart og bare sendte det inn sammen med beskrivelsen av drømmen min som man må skrive. Jeg la også ved litt at jeg spilte piano og sang, forteller han.

Han hadde aldri forventet å vinne, så han ble ganske overrasket da en venninne som også hadde vunnet, vekket ham en dag med nyheten om seieren. Den 3. mai ble han så invitert tilbake til hjemkommunen for å motta stipendet, diplom og blomster fra ordføreren i Skien.

– Jeg er mest vant til å spille i bakgrunnen, eller så er jeg bare i fokus i et par sekunder under en kort solo før jeg trekker meg tilbake igjen, så det var jo veldig spesielt å være fremst på en måte, da. Jeg klarer fortsatt ikke helt å sette ord på det, men man blir jo veldig ydmyk og utrolig takknemlig for at de nominerte meg. Det kommer til å være en motivasjonsdriver i mange år fremover, tenker jeg.

Vil bli TV-musiker og lærer

Adrian har ingen spesifikke planer om hva pengene fra stipendet skal brukes til, men han håper å få gjort noe musikalsk relatert ut av det.

– Jeg har snakket med de som jeg spilte med på de opptakene jeg sendte inn, jeg skal dele halvparten med dem. De er så dyktige musikere og fine folk som har inspirert meg mye, sier Adrian. – Resten av pengene vet jeg egentlig ikke hva jeg skal gjøre med. Det blir vel sparing foreløpig.

Drømmen hans for fremtiden er å kunne jobbe som musiker på TV-produksjoner som “Hver gang vi møtes” og “The Voice”. Og når han er ferdig med bachelorgraden, ønsker han også å ta musikkpedagogikk, for å bli lærer.

– Det hadde jo vært toppen av kransekaka for min del. Jeg har hatt en del lærere som er litt i det TV-miljøet, og de er jo alle tiders folk. Så det virker som en superfin arbeidsplass. Og det å blande det med en lærerjobb på sida da er også noe jeg har kjempelyst til. For jeg føler man blir så mye bedre på tingene man gjør når man også er lærer, sier Adrian.

– Planen er vel bare å stå på og jobbe så hardt jeg kan og bare være supertakknemlig for at jeg får spille med så mange fine folk og kose meg masse med det.

Vokst opp med musikk

Adrian visste ikke alltid at han skulle bli musiker; det har liksom bare fulgt ham gjennom hele livet, helt fra da han begynte å høre på musikk i farens bil da han var liten.

– Det begynte med pappa som spilte masse musikk i bilen som jeg hører veldig mye på den dag i dag, som jazzmusikeren George Benson. Pappa er musiker selv, så det var ikke så vanskelig å bare ta en gitar og begynne å klimpre på den. Jeg var aldri noen sånn korps-fyr, men jeg var aktiv i noe som heter Soul Children på Klyve i mange år. Og så har det liksom bare utviklet seg helt til jeg bestemte meg for at det er dette jeg er interessert i å drive med resten av livet.

Etter militæret tok han et årsstudium i musikkformidling, så dro han på folkehøyskole, og i dag studerer han Utøvende rytmisk musikk ved NLA Høgskolen Staffeldtsgate i Oslo.

– Jeg vil på en måte være en sånn potet som kan fylle litt forskjellige roller. Jeg er ikke så veldig glad i å begrense meg til bare én ting, for det er jo så mye kult å hente fra alle former musikk. Men jazz er nok det som ligger nærmest hjertet mitt akkurat nå, da.