I år begynte mange ekstra tidlig med levende lys, dekorasjoner og blafrende julegardiner. Men med levende lys er det alltid en risiko for brannfare.

I en ny undersøkelse Norstat har gjort for Frende Forsikring kommer det fram at 25 prosent av de spurte kvinnene sier at de har glemt levende lys. 15 prosent av menn innrømmer det samme.

Tall fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) viser at desember er den måneden det skjer flest boligbranner.

– Et øyeblikks uoppmerksomhet eller et blaff er alt som skal til før det brenner. Du må aldri forlate levende lys. Så enkelt er det, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren, i en pressemelding.

Full overtenning på minutter

– Ikke la levende lys stå i nærheten av gardiner eller andre bevegelige, lette tekstiler. Hold papir, dekorasjoner eller brennbar væske unna lysene, sier Øren i Frende.

Kjæledyr og barn som svinser forbi, eller dører som åpnes og gir trekk, kan ende i full fyr.

Ifølge DSB vil forløpet være en brann med åpen flamme og rask temperaturutvikling. Røyken har forholdsvis høy temperatur og små partikler som sprer seg fort. Det er ikke uvanlig at overtenning kan skje i et rom innen tre minutter.

Et fint alternativ til levende lys er dekorasjoner med LED-lys.

– Det finnes masse fint med batteridrevne og oppladbare lys. Disse har ingen flamme, så brannfaren er så godt som utelukket. Prøv gjerne det denne jula, sier Øren.

Trygg bruk av levende lys

  • Aldri sett et tent lys nær gardiner eller brennbar julepynt. Mange lager egne dekorasjoner med kongler, hyssing, mose og greiner – alt dette kan enkelt ta fyr.
  • Ikke bruk brennbare lysestaker.
  • Aldri forlat et rom der levende lys er tent. Husk at lys ikke alltid brenner like lenge som det står på pakken. Feil med lyset eller trekk kan gjøre at lyset brenner fortere enn du tror. Hold tente lys under oppsyn.
  • Ikke åpne vinduet når levende lys står i vinduskarmen. Vind kan velte lysene eller sende flammen i retning av brennbart materiale. Bruk brannsikkert underlag og sett telys på noe som tåler høy temperatur. For eksempel stein, metall eller porselen.
  • Hvis du skal ha levende lys på et flott julebord, ha lysene i et glass, lykt eller annet som beskytter flammen fra å få tak i brennbart materiale.
  • Sørg for at du har godt fungerende slukkeutstyr lett tilgjengelig i tilfelle en brann skulle oppstå.