Det har en 23 år gammel mann fra Skien nå sannsynligvis lært seg, etter at han er dømt for dårlig oppførsel ute på byen.

Natt til lørdag 25. juni i år fikk politiet melding om en mann som lagde bråk i Skien sentrum. De fant den nevnte 23-åringen, og en kvinnelig politibetjent ga ham beskjed om å holde seg unna sentrum til klokka 08.00 neste dag. Tilbakemeldinga fra 23-åringen var å rope «fuck deg», «hold kjeft», «jævla transe» og «homo» til politibetjenten.

Skjellsordene førte til at 23-åringen ble påsatt håndjern, siden politiet ville ta ham med til fyllearresten. Da forsøkte han å slå til en mannlig politibetjent med samlede hender, og han beit politibetjenten i armen. Denne politibetjenten ble også skjelt ut, og 23-åringen trua med å drepe alle som var politi i Skien, i tillegg til at han kom med noen andre skjellsord, deriblant «fuck deg» og «jævla homo».

Tålmodige politibetjenter

Noen få uker senere, natt til lørdag 9. juli, var 23-åringen overstadig berusa igjen – denne gangen ute ved Farris bad i Larvik. Politiet fikk melding om en full mann på Farris bad, og meldingene gikk blant annet ut på at han hadde skremt folk og forstyrra trafikken. Politiet rykket ut og fant 23-åringen, som var lite interessert i å høre på politiet. Han ble bedt om å bli med til togstasjonen, slik at han kunne ta toget tilbake til Skien, og da gjentok og imiterte 23-åringen det politiet sa med barnestemme. Politibetjentene var forholdsvis tålmodige og tok imot litt kjeft, før de kjørte 23-åringen til togstasjonen, hvor de fulgte litt med på oppførselen hans. De observerte at 23-åringen raskt oppsøkte en mann og plaget ham, og at han ble trua med å bli slått. Politiet tok tak i 23-åringen på nytt, og han kom da med nye skjellsord.

Nylig måtte 23-åringen møte i Telemark tingrett, hvor han erkjente straffskyld. 23-åringen kunne ikke huske hva han hadde sagt, siden han hadde vært full, men han kunne ikke utelukke at det hadde skjedd. Han innrømmet at han hadde drukket øl og vin i forkant av de to hendelsene.

Dommerfullmektig Mahinthan Alonso Markandu og meddommerne Stian Eliassen og Camilla Olsen har lagt full vekt på forklaringene til politivitnene, og de har funnet 23-åringen skyldig i forulemping av offentlig tjenestemann og vold og trusler mot offentlig tjenesteperson.

23-åringen er dømt til 21 dagers ubetinga fengsel, men han slipper å betale saksomkostninger.

– Alvorlig

Retten mener at volden mot en tjenestemann, det vil si biting og forsøk på slag mot hodet, er det mest alvorlige i saken.

– Videre kom tiltalte med trusler om å drepe alle som var i politiet i Skien. Retten finner at trussel mot politiet under utføring av tjenesten skal anses som alvorlig og at trusselen innholdsmessig var alvorlig. Dette selv om det ikke kan legges til grunn at tiltalte hadde tanker om å realisere den, heter det i den enstemmige dommen.

Dommen var litt mildere enn påstanden til aktor, politifullmektig Caroline Gunnesdal, som mente at 24 dagers ubetinga fengsel var passende straff. 23-åringen ble forsvart av advokat Monica Tveit Tjentland.